NOS NieuwsAangepast

Techno tijdens de kwartfinale - waar kan het wel en niet?

Terwijl ze zich in Costa Rica voorbereiden op schwalbes en strafschoppen, maken veel festivalgangers zich op voor een zomers festivalweekend. Maar behalve dansen, wil je natuurlijk ook de kwartfinale kunnen kijken.

Tijdens Nederland-Mexico pasten veel festivals hun schema's al aan. Hoe zit het zaterdagavond tijdens Nederland-Costa Rica? In Utrecht ziet het er vooralsnog niet zo rooskleurig uit.

Het festival Zomerkriebels heeft maar een vergunning tot 23.00 uur. Dat betekent dus dat ze alleen de eerste helft kunnen uitzenden. Hetzelfde geldt voor festival De Beschaving, eveneens in Utrecht.

Beide festivals proberen de gemeente zo ver te krijgen om de vergunning een uur extra te verlengen. Voor de organisatie van De Beschaving is een halve wedstrijd uitzenden geen optie: "Het is voetbal of geen voetbal", zegt de organisator op 3FM. Het festival vreest dat veel mensen vroeger vertrekken om ergens anders op tijd de wedstrijd te kunnen kijken. Het wordt dus druk in Utrecht rond een uurtje of negen.

En die drukte is nou juist de reden dat beide festivals van de gemeente geen vergunning krijgen. "Je zou zeggen, een uurtje langer, wat maakt het uit", zegt woordvoerder Sjoukje van de gemeente Utrecht op 3FM. "Maar de twee festivals vinden tegelijkertijd plaats. En ja, als de wedstrijd is afgelopen, dan willen heel veel mensen uit twee verschillende delen van de stad ook tegelijk de binnenstad in. Dan is het te druk, en voor ons te veel risico."

Het dancefestival Pitch in Amsterdam stelt zijn bezoekers gerust op de website. Er komen twee grote schermen op het terrein en het programma wordt op zo'n manier omgegooid dat je niks hoeft te missen.

Op Sensation White in de Amsterdam Arena kun je de wedstrijd kijken mét en zonder geluid. Dus wil jij Robben zien scoren onder het genot van een technodeuntje, dan kan dat.

De gemeente Amsterdam is wat toegeeflijker, zo meldt organisator Georgie van het dancefestival Georgies Wunder Garten op zijn Facebookpagina. "Gelukkig waren ze aardig bij de gemeente en hebben ze een uitzondering voor me gemaakt als Nederland moet spelen. Ik mag iedereen op het terrein houden tot het einde van de wedstrijd, ook bij eventuele verlenging."

Ook bij Stereo Sunday wordt uitgekeken naar de wedstrijd.

Het rondtrekkende theaterfestival de Parade liet vorige keer weten niks te doen met het WK: "Als iemand echt voetbal wil kijken, dan kan dat maar dan moet diegene wel goed zoeken naar een scherm." Maar zaterdag is het anders, zegt de Parade. "De wedstrijd is nu pas om tien uur, dus veel voorstellingen zitten nog voor de wedstrijd. In een van de theatertenten komt nu een groot scherm met audio".

En dan hebben we nog het INC festival op de Amsterdamse Zuidas. INC had ook maar tot 23.00 een vergunning, maar heeft na wat aandringen bij de Gemeente Amsterdam toch nog toestemming gekregen om de hele wedstrijd uit te zenden. Daar hebben ze wel wat optredens voor moeten afzeggen. "Erg jammer", zegt de woordvoerder van INC, "maar we kunnen nu wel de hele wedstrijd op twee grote schermen uitzenden, en daar zijn we erg blij mee."

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl