NOS NieuwsAangepast

Slotaflevering soap rookverbod: hele horeca is uitgerookt

Het was er eentje van de lange adem: het rookverbod in de horeca. Want nu komt het er echt van: je mag binnenkort in geen enkele kroeg meer roken. De Tweede Kamer wil dat het rookverbod weer voor de hele horeca gaat gelden. Er was een uitzondering voor kleine cafés waar de eigenaar zelf achter de tap staat, want dan is er geen personeel dat beschermd moet worden tegen de rook. Die uitzondering is (wéér) opgeheven.

Klinkt simpel, maar sinds 2008 is er flink over geruzied in ons land. Toen werd het rookverbod ingevoerd, maar begon het gesteggel over de kleine cafés. De complete soap ziet er zo uit:

Uitdrukken

Op 1 juli 2008 is het zover: het rookverbod wordt ingevoerd. Iedereen in de horeca moet z'n sigaret uitdrukken, behalve in afgesloten rookruimtes. Kleine kroegen bieden dan al verzet, maar ook zij moeten er aan geloven. Ook in de kleine kroegen is roken voortaan uit den boze.

Opsteken

Ruim twee weken later blijkt dat veel kleine kroegen hun klanten gewoon een sigaret laten opsteken. De kroegeigenaren zeggen dat hun zaken te klein zijn om een aparte rookruimte te maken. Ze komen er vooralsnog vanaf met een waarschuwing. Maar een paar weken laten worden alsnog de eerste boetes uitgedeeld.

Uitdrukken

Eind september 2008 is minister Klink van Volksgezondheid het zat: roken mag echt niet. Voortaan krijgen cafés geen waarschuwing meer, maar meteen een boete. Ook gaat de inspectie anoniem controleren.

Opsteken

Een verbod op het verbod, daar komt de beslissing van een rechter in 2009 op neer. Volgens de rechtbank behandelt het rookverbod horecaondernemers mét en zonder personeel anders. Discriminatie dus. En dat mag niet.

Uitdrukken

Maar begin 2010 haalt de Hoge Raad alsnog een streep door die uitspraak. Officieel is roken definitief weer verboden in alle cafés, maar ondertussen wordt er in de kleine cafés gewoon doorgerookt.

Opsteken

Als in september 2010 het eerste kabinet-Rutte in zicht komt, lekt uit dat het rookverbod voor kleine cafés misschien toch wordt opgeheven. Dat gebeurt in november 2010 dan ook onmiddellijk. Wel wil de nieuwe minister van Volksgezondheid, Edith Schippers, de grotere horecagelegenheden strenger controleren. Zij kunnen hogere boetes verwachten als er toch gerookt wordt.

Een periode van rechtszaken en bodemprocedures volgt. Zonder resultaat. Rokers in Nederland halen opgelucht adem als in 2012 blijkt dat het roken in de kleine cafés zonder personeel gewoon blijft toegestaan.

Uitdrukken

Begin 2013 steekt het gerechtshof in Den Haag een stokje voor die uitzondering: roken in kleine kroegen is ongeldig verklaard. Nederland doet mee aan een verdrag van de Wereldgezondheidsorganisatie. Daarin staat dat deelnemers maatregelen moeten nemen tegen tabaksrook in publieke gebouwen. Volgens het hof vallen kleine cafés daar ook onder.

Opsteken

Intussen wordt in kleine cafés nog steeds doorgepaft. Staatssecretaris Van Rijn wil een eind aan de discussie en wil de uitzondering definitief laten vastleggen in de wet.

Uitdrukken

En nu lijkt de asbask definitief te verdwijnen in de horeca. De Tweede Kamer stemde vandaag met een krappe meerderheid van 76 tegen 70 stemmen voor het algehele verbod. Het rookverbod moet nog wel door de Eerste Kamer worden aangenomen. Dat gaat waarschijnlijk wel gebeuren, want de tegenstanders hebben ook daar geen meerderheid.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl