NOS NieuwsAangepast

Facebook: sorry dat we je somber maakten

"Sorry sorry sorry", zegt Facebook over hun sociale experiment. De site manipuleerde de tijdlijn van bijna 700.000 gebruikers om de invloed van berichten op de emotie van Facebookgebruikers te meten. Maar daar kwam meer kritiek op dan ze dachten.

Flickr / mkhmarketing

Spijt

Niet zo bedoeld, zeggen de onderzoekers van Facebook. "We proberen onze service te verbeteren met het onderzoek. Ons doel was nooit om mensen overstuur te maken."

"We hebben spijt over de manier waarop we het onderzoek hebben beschreven. Achteraf gezien wegen de uitkomsten niet op tegen alle ophef."

Flickr / Dimitris Kalogeropoylos

Downplayen

Spijt dus, maar ook een beetje downplayen: "Posts waren volgens de onderzoekers niet écht verstopt, want als je iemands profiel bezoekt, zie je alle posts alsnog", zegt techredacteur Rachid Finge.

"Maar niemand doet dat natuurlijk."

Flickr / JD Lasica

Onderzoek

Het onderzoek werd gisteren gepubliceerd in het tijdschrift Pnas. Onderzoekers waren benieuwd of emotionele besmetting - het overnemen van de emotie van mensen in je omgeving- ook online voorkomt.

Een week lang kreeg een gedeelte van de Facebookgebruikers vooral chagrijnige berichten op hun tijdlijn. Een ander deel juist vrolijke.

Uitkomst: we worden negatiever van chagrijnige berichten, en positiever van vrolijke posts.

Flickr / English106

Mag dat?

Een hoop ophef, maar het mag wel. "Als je Facebook gebruikt, geef je toestemming voor dit soort experimenten", zegt Finge. Het is dus niet zo dat Facebook de regels overtreedt, maar opmerkelijk is het wel. Je komt op Facebook om een indruk te krijgen van hoe het gaat met je vrienden, maar een paar honderdduizend man kreeg dus een week lang een bewust gemanipuleerde tijdlijn te zien."

Alleen gebruikers van de Engelstalige Facebook waren proefkonijnen.

Door: Maarten

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl