NOS NieuwsAangepast

Oranje de ruimte in bij WK-winst

Als je mag kiezen, word je dan liever wereldkampioen voetbal of astronaut? Als onze jongens eindelijk een keertje winnen, hoeven ze niet eens te kiezen. Bij een wereldtitel biedt het Nederlandse ruimtevaartbedrijf SXC de selectie een ruimtereis aan. Zo kunnen ze van een afstandje de wereld zien waarvan ze kampioen zijn geworden.

"Als van oorsprong Nederlands bedrijf zijn we natuurlijk megatrots op de prestaties van Oranje op dit moment in Brazilië", zegt medeoprichter van SXC Michiel Mol. "De goal van Van Persie en alle krantenkoppen over 'the Flying Dutchman' hebben ons op het idee gebracht ook iets extra's te doen. We gaan proberen ze letterlijk naar een nog hoger niveau te tillen. De hele selectie van 23 spelers en natuurlijk Louis van Gaal."

Dit staat de jongens te wachten. Laat het een motivator zijn:

100km de ruimte in

"Het is uiteraard op vrijwillige basis en de deelnemers krijgen een uitvoerig voorlichtings- en trainingsprogramma voor hun kiezen. Maar eng is het niet en mijn verwachting is dat er niet veel spelers zullen zijn die deze kans aan hun neus voorbij zullen willen laten gaan", zegt Mol.

Onze jongens, en de bondscoach natuurlijk, zijn nog niet op de hoogte van dit cadeautje. "Het is de bedoeling dat ik even contact opneem met Louis om het te laten weten", zegt Eva van Pelt van SXC. "We nemen ze ruim 100 kilometer de ruimte in tot buiten de dampkring, dan zie je de aarde als een bolletje onder je. Je mag jezelf daarna officieel astronaut noemen. Dus kunnen ze als astronaut aan het EK van 2016 beginnen."

Zou de lancering er zo ongeveer uitzien?

Als astronaut naar het EK 2016

Mocht het zover komen, dan kan de selectie over een kleine twee jaar omhoog. "We willen in 2015 de eerste toeristen de ruimte insturen. De jongens hebben nog wel 250 man voor zich te dulden, dus dan zouden zij op zijn vroegst begin 2016 de ruimte in kunnen."

Dit is geen 'lekkermakertje', verzekert Mol. De afspraak staat. "100 procent. Als Nederland wereldkampioen wordt zijn de jongens onze gast. Tegenover een onaardse prestatie hoort een onaardse beloning te staan."

Hoe zou Dennis Bergkamp dit hebben gevonden?

Door: Emil

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl