NOS NieuwsAangepast

Nederlandse economie bedankt drugs en prostitutie

Hoe komt de Nederlandse economie er weer bovenop?

Inkomsten uit illegale activiteiten tellen voortaan ook voor het bruto binnenlands product. En dat is op papier goed voor de Nederlandse economie, want we hoeven niemand te vertellen dat daar behoorlijk wat geld in omgaat.

Minder krimp, minder tekort

Het CBS maakte vanochtend de cijfers bekend voor het tweede kwartaal en die vallen beter uit dan gedacht.

De economische krimp valt mee door de nieuwe manier van rekenen. In het eerste kwartaal kromp de economie met 1,4 procent, nu is dat nog 0,6 procent. Dat hebben we behalve aan wiet en prostitutie, ook te danken aan de beter lopende horeca en zakelijke dienstverlening.

Voor Nederland is de nieuwe berekening ook gunstig voor het overheidstekort. Die lag in het eerste kwartaal nog op 2,5 procent, en is nu bijgesteld naar 2,3 procent. Dat betekent 0,7 procent speling op het EU-limiet van drie procent.

ANP

Wiet en XTC

Jaarlijks gaat er volgens het CBS zo'n 2,5 miljard om in de Nederlandse illegale handel. Cannabis is daarbinnen de grootste post met meer dan 1 miljard. Maar we zijn wereldleider als het gaat om XTC: "90 procent van onze productie gaat naar het buitenland. Dat betekent dat de productie daar relatief lager zal liggen", zegt hoofdeconoom van het CBS Peter Hein van Mulligen.

Hoe komen ze eigenlijk aan die cijfers? Drugsdealers betalen geen belasting over hun handelswaar, dus kreeg het CBS hulp van de politie. "Op basis van cijfers van drugsvangsten en pakkans maken we een schatting van de totale hoeveelheid euro's die daarin omgaat", zegt Van Mulligen.

Zo ziet de verdeling van de Nederlandse illegale handel eruit volgens de cijfers van het CBS:

Create Infographics

Toegevoegde waarde is een economische term die uitdrukt hoe groot de productie van een bepaald goed is. Het is het verschil tussen de omzet en het bedrag waarvoor de grondstoffen zijn ingekocht. Dus: hoeveel meer waard illegale spullen worden zodra Nederlandse criminelen ermee aan de slag zijn geweest.

Waarom?

De VN kwam in 2008 met een nieuw handboek voor het berekenen van de nationale rekeningen - en daarbij tellen illegale inkomsten ineens mee. De EU besloot om over te stappen op de nieuwe manier van berekenen, dus alle lidstaten zullen op deze manier te werk gaan.

Hoewel, Frankrijk stribbelt nog tegen. Ze willen drugs niet meetellen omdat verslaafde consumenten ze niet helemaal uit eigen beweging kopen. Daar zit misschien wel wat in, maar ze lijken zo wel 2 miljard euro armer.

Door: Maarten

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl