NOS NieuwsAangepast

Vrouwelijke voetbaltrainer stopt op dag 1

Helena Costa tijdens haar eerste en laatste persconferentie bij Clermont Foot - AFP

Ken je haar nog? Helena Costa, de vrouwelijke trainer van de Franse tweede divisieclub Clermont Foot. Vorige maand verraste de club met haar aanstelling. Gisteren stopte ze alweer, vlak vóór de eerste training.

De voorzitter van de club zegt de beslissing van Costa te betreuren: "haar besluit komt plotseling en heeft ons verrast". Costa wilde alleen kwijt dat ze stopt om 'persoonlijke redenen', welke dat zijn is niet bekend. Ook is niet duidelijk of ze op zoek gaat naar een nieuwe club.

Iran

Toen Costa in mei tekende in Frankrijk, was ze nog coach van het Iraanse vrouwenelftal. Helemaal onbekend met het trainen van mannen was ze trouwens niet, bij de Portugese topclub Benfica trainde ze meerdere jeugdelftallen vol jongens.

Tijdens haar voetbalcarrière won ze prijzen in de vrouwencompetities van Portugal en Qatar.

Costa als trainer - AFP

De eerste

Vrouwelijke trainers zijn zeldzaam in het voetbal, maar ze bestaan wel. In Peru traint een vrouw Hijos de Acosvinchos, een club uit de tweede divisie.

En ook in Europa was Costa niet uniek geweest. In Kroatië is oud-international en Miss Sport Tihana Nemcic trainer bij NK Viktorija Vojakovac, een profteam op het vijfde landelijke niveau.

Door: Maarten

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl