Oeps: steeds meer ongelukken met drones

- USAF

Maart 2013. Een vliegtuig crasht in de buurt van Kandahar in Afghanistan. De piloot lijkt verbaasd, maar niet in paniek, waarschijnlijk omdat hij zelf nog heelhuids in zijn stoel zit.

Dagelijks vliegen er wereldwijd duizenden Amerikaanse drones rondjes door de lucht. In 2001 werd de eerste drone ingezet door het Amerikaanse leger. Nu hebben ze al 10.000 onbemande vliegtuigen. Omdat ze steeds vaker worden gebruikt, gebeuren er ook steeds meer ongelukken met drones.

- Een piloot van een drone terwijl hij neerstort in Nevada in 2012 - USAF

In de afgelopen twaalf jaar zijn er 400 Amerikaanse drones gecrasht. 194 keer ging de drone compleet verloren, of was de schade meer dan 2 miljoen dollar. De meeste ongelukken gebeurden in het buitenland, vooral in Afghanistan en Irak. In de VS zelf ging het 47 keer mis.

Sinds 2001 is het aantal ongelukken met drones gestegen. Toen ging het 6 keer mis, in 2013 waren er 21 ongelukken. Volgens het Pentagon komt dat vooral omdat er veel meer drones zijn gaan vliegen. Het aantal ongelukken per vluchturen daalt langzaam.

- Een camera-operator tegen een piloot, vlak voordat zijn drone neerstort bij het opstijgen in Afghanistan in 2012 - USAF

Vooral met de Predator gaat het vaak mis. Volgens piloten vliegt het ding voor geen meter: "Niemand vliegt graag met de Predator, niemand," zegt een piloot. De luchtmacht heeft 150 Predators, maar ook brandweerkorpsen en andere instanties gebruiken de Predator. Steeds vaker vliegt hij ook over bewoond gebied, iets wat de fabrikant zelf niet zit zitten. "Je wil het liefst over dunbevolkt gebied vliegen," zegt de directeur: "Als burger zou ik er niet zo blij mee zijn."

De FAA beheert het Amerikaanse luchtruim en bepaalt wie waar mag vliegen. Zij kijken nu of naast het leger ook anderen met drones mogen vliegen. Verwacht wordt dat de komende jaren ook duizenden 'gewone mensen' met grote drones willen vliegen.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl