NOS NieuwsAangepast

De Nederlandse Kickstarter hapert

Sinds februari ook in Nederland: Kickstarter. Het grootste crowdfunding-platform ter wereld. Maar echt succesvol is het nog niet.

Op Kickstart kun je een idee of project presenteren. Iedereen kan vervolgens geld in je project stoppen. In ruil daarvoor geef je donateurs een bedankje of gratis exemplaar van je product. Maar lang niet alle Nederlandse projecten lopen goed. Zo blijkt de rijdende vissenkom niet echt in trek bij de crowdfunders. En ook het idee om eco-vriendelijke pop tab-sleutelhangers (van die lipjes op blikjes) te maken loopt niet echt lekker.

Wel succesvol is de Pebblestone. Een soort digitale talisman die dankbaarheid moet stimuleren. En dat werkt zo: maak je een mooi en dankbaar moment mee? Raak de Pebblestone dan even kort aan en sla het moment op. Wanneer je even wat minder happy bent kun je deze fijne momenten nog eens terugluisteren. En dat maakt je uiteindelijk een fijner en beter mens.

In de eerste week haalde dat idee gelijk 30.000 euro op. Na 17 dagen staat de teller op 103.000 euro, meer dan het oorspronkelijke doel.

Maar Pebblestone is een uitzondering in Nederland. Er staan 245 projecten op de site, waarvan er slechts een kwart voldoende geld heeft binnengehaald. In tegenstelling tot in Nederland gaat het wel heel goed met Kickstarter in Amerika. Het platform bestaat daar nu zo'n vijf jaar en heeft al meer dan een miljard dollar opgehaald. Hiermee zijn ruim 60.000 projecten succesvol zijn gefinancierd.

Door: Bonne

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl