NOS NieuwsAangepast

BN'ers vs. social media: altijd lastig

De beruchte tweet van Nicolette van Dam

Het was niet de week van Nicolette van Dam. Een goed bedoelde tweet over een Colombiaans stereotype schoot in het verkeerde keelgat en ging de wereld over. Van Dam verwijderde haar tweet snel, maar de Colombiaanse kranten hadden 'm al gezien en spraken er schande van.

Bij Unicef kwamen reacties binnen van boze Colombianen die eisten dat ze haar functie als ambassadeur neer zou leggen. Gisteravond trok ze zichzelf terug als Unicef-ambassadeur.

BN'ers en social media, het blijft een lastige combinatie. Onder anderen Frits Wester, Quinty Trustfull en Peter R. de Vries kunnen erover meepraten. En we stonden zelf ook al eens ongewild in de Twitter-spotlights met ons eigen #NOSje. Deze BN'ers liepen voorop in de malaisepolonaise:

Cornald Maas

Van Dam verloor door Twitter haar Unicef-ambassadeurschap maar het kan nog erger: Cornald Maas raakte zijn baan kwijt. Maas was jarenlang commentator bij het Eurovisiesongfestival, totdat de TROS hem op straat zette vanwege de tweet die hij vlak na de Tweede Kamerverkiezingen verstuurde.

Vooral de verwijzing naar de Nederlandse songfestivalkandidaat ging de omroep te ver.

Thijs Römer

Maas was niet de enige die de drang voelde om te reageren op een verkiezingsnacht. De "minder, minder, minder"-speech van Geert Wilders was de aanleiding van deze inhaker van acteur Thijs Römer.

Toen een week later bekend werd dat Volkert van der Graaf inderdaad snel vrij zou komen, was dat een uitgelezen kans voor Wilders.

Trijntje Oosterhuis

Toen een van de grootste orkanen ooit de Filipijnen trof, waren we gul. Miljoenen stroomden binnen op giro 555. En daar moesten de twee ton van Trijntje Oosterhuis nog bijkomen.

Een beetje veel, vond ze zelf: ze had de impact van haar oproep op Facebook een klein beetje onderschat.

Yolanthe Sneijder-Cabau

Een foto tweeten die je niet zelf hebt gemaakt, is ook riskant. Helemaal als je BN'er bent. Als het dan ook nog een foto van een heel ander eiland blijkt te zijn, ben je goed voer voor grappen. Yolanthe kreeg het door haar foutje voor elkaar dat we een hele dag plezier hadden van #yolanthetweet.

Wijkagent

Ook als je geen BN'er bent maar wel een publieke functie hebt, is het oppassen geblazen. John de Laet was net een paar dagen bestuurslid van GroenLinks in Amsterdam-West toen hij deze tweet over de dood van Mandela de wereld instuurde.

Na twaalf dagen kon hij zijn spullen al pakken.

Voor een wijkagent uit Hengelo liep het iets beter af. Na deze tweet kwam hij weg met een flinke tik op de vingers.

Door: Roos en Maarten

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl