NOS NieuwsAangepast

CIA maakte duivelse Osama-pop

Stills uit het filmpje van de Washington Post

Bij de gadgets van de CIA denk je misschien aan een schietpen, een X-raybril of een handgranaat vermomd als aansteker. Het kan ook een stuk minder high-tech. In 2005 ontwikkelde de inlichtingendienst een opmerkelijk stuk kinderspeelgoed: de Osama Bin Laden-pop. Dat schrijft de Washington Post.

Het gezicht van de pop is beschilderd met verf die bij warmte langzaam oplost. Na een tijdje onthult zich dan een vuurrood duivelsgezicht met groene ogen. De projectnaam was toepasselijk: Devil Eyes.

Het doel van het project was om kinderen in het Midden-Oosten én hun ouders bang te maken, in de hoop dat zij zich dan ook tegen de echte Bin Laden zouden keren.

G.I. Joe

Kinderspeelgoed is geen vaste prik voor de CIA. En dus schakelden ze de hulp in van Donald Levine, die vorige maand overleed. Levine was bestuurslid van speelgoedfabrikant Hasbro en werd gezien als de 'vader' van de G.I. Joe-poppen die in Amerika immens populair zijn.

"Donald was een trotse Amerikaan en oorlogsveteraan. Toen hij werd gevraagd door de CIA, was hij vereerd om zijn land te kunnen helpen", zegt de familie van Levine in een verklaring tegen de Wasington Post.

Pakistan

Het is niet duidelijk hoeveel poppen er zijn gemaakt. Volgens de CIA is het project na het maken van drie prototypes al afgeblazen.

Een andere bron vertelt juist dat er in 2006 honderden Osama-poppen naar Karachi in Pakistan zijn gestuurd.

Door: Maarten

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl