NOS NieuwsAangepast

Omstreden executies VS gaan door: 3 keer in 24 uur

Flickr / CC by-nc-nd 2.0

De komende 24 uur staan drie executies gepland in de Verenigde Staten. Het is de eerste executie sinds die van Clayton Lockett op 29 april 2014, waarbij het nogal misging.

Oklahoma gebruikte een nieuw dodelijk injectiemiddel, dat niet eerder getest was. Tijdens de executie slaagde de arts er eerst niet in om een goede ader te vinden om het gif toe te dienen. Uiteindelijk kreeg Lockett een infuus in de lies, waar vervolgens een laken overheen werd gelegd. Daardoor merkte de arts pas na 21 minuten dat het infuus los was gaan zitten en de gifcocktail zich niet goed door het lichaam verspreidde. Lockett overleed uiteindelijk na 43 minuten aan een hartaanval.

Clayton Lockett | EPA

Door de mislukte executie zijn sinds april daarom negen executies uitgesteld. Maar deze week gaan ze door: Marcus Wellons wordt dinsdagavond in Georgia geëxecuteerd, John Winfield zes uur later in Missouri en John Ruthell Henry woensdagavond in Florida. Of die van Winfield echt doorgaat, is nog onduidelijk omdat hij ertegen in beroep is gegaan en de uitspraak er nog niet is.

Georgia en Missouri gebruiken pentobarbital, een verdovingsmiddel dat niet meer wordt geleverd aan de VS. Maar waar ze dat wel vandaan hebben, willen de staten niet zeggen. Florida heeft een combinatie van drie stoffen met onder meer het slaapmiddel midazolam. Ook daar is niet bekend hoe ze eraan komen.

Na Locketts executie zit iedereen er bovenop, zegt de Amerikaanse doodstrafdeskundige professor Deborah Denno. "Er zal nóg kritischer gekeken worden."

Elektrische stoel

Amerikaanse staten zoeken al langer naar alternatieven om de doodstraf uit te voeren. Eind mei stelde de staat Tennessee voor om de elektrische stoel weer te gaan gebruiken.

EPADe elektrische stoel in de gevangenis van Terre Haute in Indiana - EPA

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl