NOS NieuwsAangepast

Jamaica past wietwet aan

Flickr / Prensa 420 / CC BY-NC 2.0

Bij Jamaica denk je aan Usain Bolt, Cool Runnings, Bob Marley en wiet. Maar het bezitten van dat laatste is er strafbaar. Tenminste, nóg wel. Het Jamaicaanse kabinet komt met een wetswijziging waardoor je niet meer wordt gearresteerd als je kleine hoeveelheden wiet bij je hebt. Wel kun je nog een boete krijgen.

Die 'kleine' hoeveelheid is in Jamaica trouwens 57 gram - meer dan tien keer zoveel wiet als je in Nederland bij je mag hebben. Hier is dat namelijk vijf gram.

Religie

Mark Golding, de Jamaicaanse minister van Justitie zei gisteren op een persconferentie dat het kabinet de drugswet snel gaat veranderen. Naast klein bezit wordt ook medicinaal, wetenschappelijk en religieus gebruik gedoogd. Dat is goed nieuws voor de rastafari-gemeenschap, voor wie de plant heilig is.

De veranderingen komen na campagnes van boeren en politici. Ze zagen dat Uruguay en de Amerikaanse staten Colorado en Washington het middel hebben gelegaliseerd, en hun argumenten overtuigden het kabinet.

Strafblad

"Te veel jongeren zitten met een strafblad door het roken van een jointje. Ze krijgen daardoor geen visa voor andere landen en komen niet aan een baan", zegt minister Golding.

Voor de Jamaicanen die door wietgebruik al een strafblad hebben, heeft de regering ook een oplossing. Een overtreding van de drugswet wordt van je strafblad gewist.

De veranderingen gaan waarschijnlijk na de zomer in.

Door: Maarten

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl