NOS NieuwsAangepast

Stufi als goedkope hypotheek

ANP

Je stufi gebruiken voor een skivakantie of een avond doorhalen? Dat is niet ongewoon. Maar je stufi gebruiken als hypotheek? Dat klinkt misschien nieuw.

De financiële website homefinance.nl zocht uit hoe studenten hun studiefinanciering kunnen gebruiken om een huis te kopen. Lekker voordelig, want bij DUO betaal je veel minder rente dan bij de bank.

Maximaal bijlenen

Maar hoe werkt dat dan? Het idee is simpel: gewoon je hele studententijd maximaal bijlenen, en dat geld op een spaarrekening zetten. Als je dan later een hypotheek afsluit, hoef je zo tot 60.000 euro minder te lenen. Dit geld staat namelijk al op je spaarrekening. En je krijgt er ook nog rente op.

Niet verboden, zegt DUO. Je stufi mag je gewoon opsparen. "En we kunnen het niet controleren wat studenten doen met hun studiefinanciering." Wel moeten studenten beseffen dat het nog steeds om een lening gaat en niet om gratis geld, zegt DUO.

Makkelijker

Dit lijkt niet de bedoeling van je studiefinanciering, maar het ministerie van Onderwijs is niet onder de indruk: "Dit is niks nieuws, studenten kunnen al jaren hun studiefinanciering op een spaarrekening zetten".

Maar met de komst van het nieuwe leenstelsel wordt het voor studenten misschien wel aantrekkelijker om maximaal bij te lenen. In plaats van 15 jaar mag je het bedrag nu in 35 jaar terugbetalen. De maandelijkse aflossing wordt dan dus lager.

CDA en PVV zijn wel bezorgd, meldt RTL Nieuws. "Dit is een reëel gevaar", zegt CDA'er Michel Rog. "De overheid staat garant voor deze studieleningen. We lopen het risico dat als veel studenten van deze constructie gebruik gaan maken, het geld niet terugkomt. Dan draait de belastingbetaler er voor op."

Dat ziet het ministerie van Onderwijs overigens niet zo: "Een lening moet je altijd aflossen".

Door: Bonne

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl