NOS NieuwsAangepast

Privacy opzij om pestkoppen te pakken in Canada?

Met het NSA-schandaal nog vers in het geheugen, ligt er in Canada een wel heel opvallend wetsvoorstel tegen cyberpesten. De nieuwe wet zorgt ervoor dat politie en justitie van een afstand toegang hebben tot je computer, je telefoon en zelfs tot je auto.

ANP

Pestkop

Stel, je wordt verdacht van cyberpesten. Dan is het nu zo dat de politie in Canada toestemming moet krijgen om in een telefoon of laptop te neuzen, of bij de provider aan moet kloppen voor meer informatie. Door de nieuwe wet is die toestemming niet meer nodig. Als je verdacht bent, kan de politie kan in je computer kijken, maar bijvoorbeeld ook apps installeren op je telefoon of checken waar je auto staat met een tracker.

Dankzij de wet kunnen cyberpestkoppen makkelijker opgespoord worden. Er komt streng juridisch toezicht op de nieuwe mogelijkheden van de politie, zegt de Canadese minister van Justitie.

Niet iedereen is blij met het wetsvoorstel. Volgens privacycommissaris Daniel Therrien kan de wet de privacy van burgers in gevaar brengen: "Zolang er niet nadrukkelijk toestemming is gegeven om informatie te delen met de overheid, verwachten de Canadezen dat hun persoonlijke informatie vertrouwelijk blijft." Experts zeggen dat de politie zelfs in staat is virussen of malware te installeren.

ANP

Amanda Todd

Amanda Todd pleegde in 2012 zelfmoord, nadat ze jarenlang online gepest werd. Een Nederlander zocht via een chatsite contact met de Canadese tiener en zette naaktfoto's van haar online. Haar verhaal werd bekend door een indrukwekkend filmpje dat Amanda maakte, vlak voordat ze zelfmoord pleegde.

.

"Opofferen"

Toch heeft ook Amanda's moeder bezwaren tegen de uitbreiding van de wet. Ze vindt de omschrijving van de wet onduidelijk en vraagt om meer uitleg. Ze zei dat ouders de privacy van hun kinderen niet zouden moeten "opofferen" om hen te beschermen tegen cyberpesten. "Het zou niet zo moeten zijn dat we een keuze moeten maken tussen privacy en veiligheid," zegt Carol Todd.

Een commissie buigt zich deze week over het wetsvoorstel. Daarna wordt besloten of de wet er komt.

Europa

BeatBullying, een organisatie die strijdt tegen cyberpesten, organiseert vandaag een groot online protest. Een online petitie moet de Europese Commissie overtuigen wetten aan te passen en meer geld vrij te maken om kinderen tegen pesten te beschermen. waarbij wordt opgeroepen om Europese kinderen te beschermen tegen pesten.

Door: Roos

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl