NOS NieuwsAangepast

Eugene - 't jochie van 13 met een elektrische rikketik

Ik ben 13 jaar oud en kom uit Odessa in Oekraïne, misschien ken je 't wel. Ik heb een cavia en m'n ouders zijn Vladimir Veselov en Eugene Demchenko. En o-ja, m'n vader is gynaecoloog.Eugene Goostman

Het is 't computerjongetje hierboven gelukt om een van de belangrijkste robottests te doorstaan, de Turing Test. Meer dan 30 procent van een jury geloofde dat ze met een écht mens aan het praten waren in plaats van met een computer. Dat meldt de Britse universiteit van Reading.

We zijn inmiddels twee jaar doorontwikkelen verder, maar een poos geleden zag een gesprek met Eugene er ongeveer zo uit -

Can Machines Think?

Het computerprogramma Eugene Goostman is gemaakt door Vladimir Veselov en Eugene Demchenko in Sint Petersburg in Rusland. Zij zeggen dat Goostman zegt dat hij alles weet, maar omdat hij nog maar dertien is, begrijpen mensen het ook dat hij niet álles weet. Tijdens de test ging het er dan ook niet om of Eugene de goede antwoorden gaf, maar of die menselijk leken. En dat leken ze, kijk zelf maar (als de server 't aan kan tenminste).

De Turing Test is in 1950 bedacht door Alan Turing. In zijn experiment Can Machines Think? onderzocht hij of mensen het doorhadden als ze spraken met een computer in plaats van een mens. Als 30 procent van een groep mensen denkt dat een computer een mens is: geslaagd. En 't is zaterdag voor het eerst gelukt, claimt de universiteit van Reading.

Geen regels

Professor Kevin Warwick van de uni zegt: "Op het gebied van kunstmatige intelligentie is de Turing Test de meest iconische test. Deze mijlpaal gaat de geschiedenis in als een van de meest indrukwekkende." De test waar Eugene voor slaagde werd georganiseerd door in Reading. De Europese robotwaakhond RoboLaw hield een oogje in 't zeil.

"Sommigen zeggen misschien dat de Turing Test al eens is doorstaan door een andere robot, want die tests worden te pas en te onpas gedaan. Maar bij deze proef werden de meeste testen tegelijkertijd gedaan en de vragen stonden niet vast. Een echte Turing Test maakt geen regels vooraf", was Warwick's antwoord op kritiek.

Door: Jurjen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl