NOS NieuwsAangepast

Dode dieren, olie en plastic blijven liggen in olympische baai

Guanabara Bay | Foto's: EPA

Bankstellen, dode dieren en plastic zakken: de baai bij Rio de Janeiro zal er de komende tijd niet veel beter uit gaan zien dan dit. Brazilië beloofde eerder dat het water, waar in 2016 de olympische titels bij het zeilen worden verdeeld, zou worden schoongemaakt. Maar dat gaat tóch niet lukken, zegt de burgemeester van Rio de Janeiro nu.

"Het spijt me dat we de Spelen niet hebben gebruikt om de baai volledig schoon te krijgen", aldus de burgemeester. "Als sporters ziek worden, is dat uiteraard onze verantwoording." Het persbureau AP had vorige maand al de hand gelegd op een document, waarin een milieuambtenaar aan de minister van Sport meldt dat de vervuiling "hooguit met 50% kan worden teruggedrongen". Eerder was het plan om 80 procent van de baai op te ruimen.

Rioolwater

Veel sporters die afgelopen tijd trainden in de baai, klaagden over de viezigheid en de stank. Rioolwater uit de favela's zou rechtstreeks de baai instromen en sporters zijn bang dat ze ziek worden.

Ook olympisch kampioen Dorian van Rijsselberghe schrok toen hij in de baai zeilde: "Er is heel veel viezigheid in het water: dode dieren, planken, hout, heel veel plastic, olie, noem het maar op. Als het een dag niet woei, zag je de olievlekken door de hele baai drijven. Je moet er daar niet afvallen en na afloop goed douchen en alles afspoelen, want het is echt smerig."

Volgens Dorian kan de troep tijdens de Olympische Spelen de wedstrijd gaan beïnvloeden, bijvoorbeeld "als een koelkast in het midden van de baai drijft".

Plastic soep

Dorian, ambassadeur voor de Plastic Soup Foundation, laat het er in ieder geval niet bij zitten: "Er moet wat aan gebeuren. We kunnen dit ons niet zomaar laten overkomen." Hij roept 'BV Nederland' op om de baai op te ruimen: "Als windsurfer zelf kan ik niet heel veel doen. We gaan kijken of we het met The Plastic Soup Foundation kunnen aanpakken."

Door: Anna

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl