NOS NieuwsAangepast

Colbert mengt zich in strijd uitgever vs Amazon

Een titanenstrijd in de boekenwereld: Amazon vs Hachette. Hachette is een van de vijf grote uitgevers in Amerika en die is het zat dat Amazon z'n boeken met korting slijt. En dus weigert Hachette z'n contract met Amazon te vernieuwen.

Gevolg: Amazon maakt het moeilijker boeken van Hachette te verkrijgen. En als ze wel te krijgen zijn, zijn ze duurder en kan de levertijd wel een maand zijn. Nieuwe boeken zijn er helemaal niet te bestellen. Ze wijzen lezers zelfs op andere sites waar je de boeken tweedehands kan krijgen.

En dat heeft weer gevolgen voor Hachette. De ruzie duurt nu al een maand en sindsdien is de uitgever van de toppositie op de bestsellerlijst van ebooks gekukeld.

"This means war"

Schrijvers die bij Hachette publiceren zijn woedend. Dat zijn grote namen als JK Rowling en James Patterson. Rowlings nieuwe boek The Silkworm is namelijk ook niet te bestellen. Ook talkshowhost Stephen Colbert zit bij Hachette - en die moet je nou net niet kwaad maken. "This means war", zei hij van de week in zijn Colbert Report tegen Amazon-baas Jeff Bezos, inclusief opgestoken middelvinger.

De boycott is vooral moeilijk voor jonge auteurs die hun debuut proberen te verkopen. Dus besluit Colbert zo iemand te helpen: Edan Lepucki met zijn boek California. Omdat die niet te bestellen is op Amazon, biedt Colbert hem via een onafhankelijke uitgever Powell's Books aan op zijn eigen website. "Ik ga bewijzen dat ik meer boeken kan verkopen dan Amazon!", aldus Colbert. En voor de leuk levert hij ook stickers met de tekst I Didn't Buy It On Amazon, om op je nieuwe boek te plakken.

De volgende ochtend stond California op 1 bij Powell's.

Stephen Colbert heeft Amazon de oorlog verklaard. En dat was best grappig: http://t.co/kSK0KYHh7f pic.twitter.com/hmOSgtXBa8 Anne Janssens (@AnneJJanssens) 5 juni 2014

Nieuwe contracten

Colbert raadt mensen aan om niet(s) meer bij Amazon te kopen tot deze ruzie is beslecht. Maar dat kan nog wel even duren. "We denken niet dat dit snel wordt opgelost", liet Amazon van de week weten. "Koop je boeken ergens anders."

Maar Hachette krijgt binnenkort misschien wel medestanders. De contracten van andere grote uitgevers, zoals News Corporation van Rupert Murdoch, lopen op hun eind en zijn dus aan vernieuwing toe.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl