NOS NieuwsAangepast

PTSS door gang-geweld in Amerika

Steeds meer Amerikaanse jongeren hebben het: posttraumatisch stresssyndroom (PTSS). Zelfs vaker dan oorlogsveteranen. Hoe dat komt? Het vele geweld in de arme wijken van grote steden.

Flickr / Andreas-Photography

Groot probleem

De cijfers zijn al even bekend, maar nog steeds schokkend. Het Cook County-ziekenhuis in Chicago behandelt ongeveer 2000 slachtoffers van geweld per jaar. Dokters onderzochten de slachtoffers van geweld voor de zekerheid ook op PTSS, omdat het je niet in de koude kleren gaat zitten als je wordt neergeschoten of neergestoken.

Ze schrokken van het resultaat: maar liefst 42 procent van de patiënten had PTSS. "We wisten wel dat ze symptomen zouden vertonen, maar niet dat het probleem zou groot zou zijn", zegt Kimberly Joseph, een van de onderzoekers. "Het is een veel groter probleem dan je denkt."

Wat feiten op een rijtje

42 procent van de geweldslachtoffers had PTSS.Neergeschoten mensen hebben een 13 keer grotere kans op PTSS dan mensen die een verkeersongeluk hebben gehad.60 procent van de PTSS-patiënten zou er graag met iemand over praten.

Symptomen

Jongeren met een trauma ervaren dezelfde symptomen als oorlogsveteranen. Ze hebben flashbacks en nachtmerries en zijn vaak ook paranoïde en teruggetrokken.

Maar de jongeren krijgen niet dezelfde behandeling als oorlogsveteranen. Vaak wordt het probleem helemaal niet vastgesteld en krijgen ze geen behandeling.

Flickr / Moyan Brenn

Hele populatie getraumatiseerd

Ongeveer 8 procent van de Amerikanen krijgt ergens in hun leven PTSS, maar in de arme wijken van grote steden als Detroit, Atlanta en Chicago ligt dat percentage veel hoger. Daar is ook veel meer geweld.

"De percentages zijn gelijk aan en zelfs hoger dan bij oorlogsveteranen uit Irak, Afghanistan of Vietnam", zegt Kerry Ressler, een dokter die onderzoek doet naar PTSS onder Amerikanen. "We hebben te maken met een hele populatie die getraumatiseerd is."

Flickr / KellyB

Geen geld

Een groot probleem dus, maar ziekenhuizen kunnen er weinig tegen doen. Ze willen slachtoffers van geweld en ongelukken graag altijd controleren op PTSS, maar dat kost geld. En dat is er niet.

Frustrerend, vinden de dokters. "Als iemand wordt neergeschoten en ik red zijn leven, maar hij functioneert daarna niet meer door PTSS, heb ik dan zijn leven eigenlijk wel gered? Waarschijnlijk niet", zegt een traumatoloog.

VICE

VICE maakte een reportage over de kwestie in 'Death Alley', een gebied in Los Angeles waar veel bendegeweld is.

.

Nederland

Ook in Nederland hebben veel jongeren psychische klachten omdat zij getuige of slachtoffer zijn geweest van geweld op straat. Maar volgens Steven Sikkens, arts bij Psy-Portal, zoeken maar weinig jongeren hulp.

"Zij willen zelfstandig zijn en presteren. Psychologische hulp na een trauma past niet bij hun sociale rol, die luxe kunnen ze zich niet permitteren", zegt hij. "Jongeren proberen het in eigen kring op te lossen of het wordt een sluimerend probleem, waar iemand pas veel later hulp voor zoekt."

Door: Maarten

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl