NOS NieuwsAangepast

Ik geloof in God en heb wel/geen seks

Voor veel christelijke jongeren is het een lastig onderwerp: seks. Eenderde heeft wel eens seks gehad, maar meer dan de helft heeft daar achteraf spijt van. "Het is een cadeautje van God, waarvan je na het huwelijk samen mag genieten", zegt een van de jongeren.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Evangelische Omroep (EO). Die vroeg 1900 christelijke jongeren tussen de 15 en 25 jaar naar hun seksleven. Eerst maar even wat feiten op een rijtje.

Christelijke jongeren en seks

Eenderde is geen maagd meer. Ruim de helft heeft daar spijt van.Zeven op de tien jongeren wil geen seks voor het huwelijk, maar 10 procent daarvan is al wel met iemand het bed in gedoken.Masturbatie is het grootste taboe: een meerderheid doet het, maar bijna niemand vindt het oké.Meer dan 60 procent is nog single.Bijna 70 procent is van de singles is bang om alleen te blijven.5 procent van de jongeren zegt homo te zijn, en 2 procent twijfelt over hun geaardheid.

Gevolgen

Volgens de bijbel is seks voor het huwelijk een no go, zeggen de ondervraagden. Doe je het toch, dan kan dat gevolgen hebben.

De 20-jarige Irene zit bij een christelijke studentenvereniging. Hogerop komen zit er niet in, omdat ze seks heeft. "Je mag van de vereniging geen hogere functie bekleden als je seks hebt", zegt ze. "Jammer. Ik had graag meer willen betekenen voor de vereniging."

Maar ze snapt het wel. "Ze hebben te maken met 500 andere leden, en je moet alle neuzen dezelfde kant op hebben."

Spijt heeft Irene niet. "Ook niet-christelijke jongeren zullen wel eens spijt hebben van seks. Ik zie het verband met het geloof daarin niet zo." Toch moeten we hierover blijven praten, vindt ze. "Er rust nog altijd een groot taboe op."

Definitie

Wat verstaan de jongeren eigenlijk onder seks? Ook daarover verschillen de meningen.

Seks is...

4 procent: seks begint al bij zoenen.24 procent: seks begint als er borsten, billen en geslachtsorganen aangeraakt worden.43 procent: seks is: elkaar bevredigen, op wat voor manier dan ook.29 procent: seks is alleen geslachtsgemeenschap.

Door: Roos en Maarten

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl