NOS NieuwsAangepast

Van Rijn: alcohol ok, zolang je maar geen lucht ziet

Mag je als minderjarige nu wel of niet drinken op een jongerencamping? De politiek bemoeit zich er opnieuw mee. Van staatssecretaris Van Rijn mag 't, onder bepaalde voorwaarden. Deze week schreef hij een brief aan de Tweede Kamer.

ANP

Privé of publiek?

Sinds dit jaar is het voor jongeren onder de 18 verboden om alcohol bij zich te hebben op 'publiek toegankelijke plaatsen'. Daarnaast mag je geen alcoholische drank verkopen aan minderjarigen. Een domper voor jongerencampings, want daar kwamen de meeste jongeren juist hun tentje voor opzetten. Maar de campingeigenaren vonden een maas in de wet: de tent is privédomein en daar mag je doen en laten wat je wilt.

"Klopt", zegt van Rijn nu. De camping is een publiek terrein, "met uitzondering van de tent en de aangehechte luifel". In de tent en onder de luifel kan een 16-jarige of 17-jarige met een gerust hart een pilsje of wijntje drinken. Maar, zodra je als minderjarige naar boven kijkt en lucht ziet: geen alcohol.

Als je op de looppaden, tussen de tenten of ergens anders op het terrein alcohol drinkt, dan mag dat dus niet. Een bijzondere opsporingsambtenaar, een BOA, kan je dan een boete geven. Even naar de buren lopen met een biertje in de hand is er niet meer bij.

ANP

Picknicktafels

Campinghouders zoeken naar creatieve oplossingen, zoals het verhuren van picknicktafels aan campinggasten. Maar daar trapt van Rijn niet in: "Een picknicktafel naast of op het looppad - ook al is hij gehuurd - is een voor het publiek toegankelijke plaats", zegt hij tegen Trouw.

Maar of de campinghouders zich wat van de brief gaan aantrekken? Waarschijnlijk niet. "De staatssecretaris weet de regels over hoe ver je van je eigen tent mag drinken zelf ook niet", aldus Geert van Dieren, eigenaar van jongerencamping de Appelhof op Terschelling. Er is nog een groot grijs gebied dat eerst door de rechter beoordeeld moet worden. Tot die tijd kan een zestienjarige waarschijnlijk nog in alle vrijheid een baco'tje drinken op de camping.

Door: Bonne

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl