NOS NieuwsAangepast

Hoe snel heb jij je studie terugbetaald?

Wat verdien je later? En hoe lang duurt het voor je je studiekosten hebt kwijtgespeeld? Met een handig tooltje van de Rekenkamer (zie hieronder) kun je dat heel simpel uitrekenen.

De Rendementschecker berekent hoe lang het duurt voordat je het break-evenpoint bereikt met je studie. Dan heeft 'ie ongeveer net zoveel opgeleverd als dat de studie je kostte. Het nieuwe leenstelsel is nog niet meegenomen in de berekeningen.

WO vs. MBO

Het rekenmachientje checkt ook hoeveel je gemiddeld verdient, hoe hoog de werkloosheid in jouw sector is en neemt mee hoe oud je bent als je afstudeert. Allemaal gemiddelden natuurlijk, maar het geeft je wel een idee.

Zo verdient een man die een universitaire studie heeft gevolgd vijf jaar na het afstuderen 51.700 euro per jaar. Een vrouw 47.900 euro. De opleiding heeft ze dan gemiddeld 12.612 euro gekost. Het duurt dus 4 jaar om z'n studiekosten terug te betalen.

- Overheid

De overheid heeft een veel groter deel van de studiekosten voor zijn rekening genomen: 72.924 euro. Maar dat heeft de overheid 7 jaar na het behalen van 't WO-diploma weer terugverdiend.

Check hier hoe 't voor jou zit -

</body></html>

Door: Maarten

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl