NOS NieuwsAangepast

Vingerafdruk vertelt nu ook wanneer je ergens was

De politie vindt jouw vingerafdruk op een plaats delict, maar dat komt doordat je er al een week eerder was. En ineens ben je verdachte. Verleden tijd, want onderzoekers van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) kunnen nu zien hoe oud een vingerafdruk is, en of die dus wel iets met een misdaad te maken heeft.

Flickr / CPOA

Tijdstip

"Tot nu toe konden we vingerafdrukken alleen zichtbaar maken", zegt Marcel de Puit, vingersporendeskundige van het NFI. "Maar we zijn straks ook in staat om een selectie te maken welke sporen we verder moeten onderzoeken.

"We kunnen dan zeggen: deze vingerafdrukken zijn veel ouder dan het misdrijf. Of juist: deze vingerafdrukken zijn rondom het tijdstip van het misdrijf achtergelaten."

Flickr / Brandon Anderson

Hoe werkt het?

Het NFI analyseert de lichaamsstoffen die je met een vingerafdruk achterlaat. In 95 procent van de vingerafdrukken zit cholesterol en squaleen, bouwstoffen voor het menselijk lichaam. Zodra die stoffen aan de buitenlucht en zuurstof worden blootgesteld, veranderen ze in stoffen waar je iets mee kunt. Door zuurstof roesten die stoffen als het ware. Hoe meer tijd er verstrijkt, hoe minder stof er overblijft in de vingerafdruk. Zo kan je dus zien hoe oud de afdruk is.

Maar er zit een grens aan. Na 15 dagen is het te laat, dan kan je niet meer met zekerheid zeggen hoe oud de afdruk is.

Flickr / Chris Isherwood

Cola light

Een vingerafdruk verraadt nog veel meer over iemand. "De afdruk vertelt iets over de donor, zonder dat we precies weten wie dat is", zegt De Puit. "Wat je eet, is wat je zweet."

Zo kan je bijvoorbeeld zien hoeveel aspartaam er in de afdruk zit, een zoetstof die in cola light zit. En als je weet dat de dader cola light dronk, kan je iedereen die een biertje dronk wegstrepen als verdachte.

In de praktijk

100 verdachten is veel. Maar als verschillende getuigen zeggen dat de dader rookt, kun je aan de hand van de nieuwe technieken al 70 procent van die 100 mensen wegstrepen.Stel er wordt een bank overvallen en jouw vingerafdruk is gevonden. Tot nu toe kan je niet aantonen dat je daar was voor de overval. Nu kan dat dus wel.

"Het liet me niet met rust"

De vingersporendeskundige is zelf het brein achter de vondst: "De leeftijd van een vingerafdruk is altijd een belangrijk punt van onderzoek voor forensisch onderzoekers. In 2011 ontdekten Zwitserse onderzoekers hoe stoffen worden afgebroken. Het liet me niet met rust, dus ik ging verder onderzoeken. Na een aantal maanden kwam ik erachter hoe je kan vaststellen hoe oud stoffen zijn."

Flickr / West Midlands Police

Toekomst

De vondst staat nog in de kinderschoenen, maar in de toekomst is er van alles mogelijk, denkt De Puit. Omdat je weet hoe oud alle afdrukken zijn, kan je een betere reconstructie maken van wat er gebeurde op de plaats delict. "Deskundigen kunnen zo een verhaal van een verdachte staven."

Het duurt nog wel even voordat de vondst wordt toegepast. We moeten er eerst meer van weten, vindt de deskundige. "We verwachten dat we het over een jaar in de rechtszaal kunnen gebruiken."

Door: Maarten

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl