NOS NieuwsAangepast

"FIFA moet opkomen voor bedreigde mascotte"

Dit is 'm, de officiële WK-mascotte: Fuleco.

EPA

De mascotte is gebaseerd op het driebandgordeldier. Een bedreigde diersoort die alleen in Brazilië voorkomt.

In gevaarlijke situaties rolt het beest zich op tot een keiharde bal die wel wat wegheeft van een voetbal. In Brazilië noemen ze hem dan ook de "tatu bola" of de "armadillo-bal". De mascottekeuze van de FIFA lag dan ook voor de hand.

Bedreigd

De naam Fuleco is afgeleid van de Portugese woorden 'futebol' (voetbal) en 'ecologia' (ecologie). FIFA zegt dat de mascotte "als bedreigde diersoort een belangrijke rol kan spelen bij het bevorderen van milieubewustzijn".

Volgens lokale wetenschappers mag FIFA wel wat meer doen voor de bescherming van hun mascotte. "FIFA verdient miljoenen met de verkoop van WK-spullen met daarop de afbeelding van het beestje. Daarvan mag best wat meer naar de bescherming van het dier gaan", schreven Braziliaanse wetenschappers vorige maand in wetenschappelijk tijdschrift Biotropica.

EPA

1000 hectare per goal

Het gordeldier wordt bedreigd doordat hij in de afgelopen 15 jaar de helft van zijn leefgebied is kwijtgeraakt. Hij leeft in het droge Caatinga-gebied in het noordoosten van Brazilie. Een gebied dat in in rap tempo wordt ontbost voor brandhout.

De groep wetenschappers heeft een concreet voorstel: "Wij dagen FIFA uit om voor elke WK-goal 1000 hectare aan leefgebied uit te roepen tot beschermd gebied." Als je kijkt naar vorige WK's, komt dat neer op zo'n 170 goals - en zo'n 170.000 hectare aan beschermde grond.

FIFA heeft nog niet gereageerd op de uitdaging zelf. Maar in een verklaring aan de BBC zegt de wereldvoetbalorganisatie dat "de keuze voor Fuleco heeft geholpen bij de bewustmaking van de bedreigde status van het driebandgordeldier".

Door: Maarten

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl