NOS NieuwsAangepast

In Thailand? Pas op met social media

Op vakantie in Thailand? Pas op met wat je op social media zegt over de militaire coup. Daarvoor waarschuwt de Nederlandse ambassade in Bangkok. Provocerende teksten op internet zijn sinds gisteren verboden.

Mensen die toch kritiek uiten op social media, kunnen twee jaar in de cel belanden.

Meer controle

Er is al maandenlang politieke chaos in Thailand. Negen dagen terug nam het leger de leiding over in het land. Via social media protesteren veel mensen tegen die coup, en proberen demonstraties te organiseren.

Het leger wil daarom meer controle over het internet, en wil dat Facebook en Google hun content gaan filteren. 'Provocatief materiaal' is officieel verboden in Thailand.

Het leger wil ook dat internetproviders websites gaan blokkeren, en snel. Binnen een uur moet een website geblokkeerd zijn, nadat het leger daarom vraagt.

AFP

Peace Please

Donderdag is een Belgische man, die al jaren in Thailand woont, opgepakt omdat hij kritiek had op de coup. Hij droeg een shirt met Peace Please erop. Hij werd dezelfde dag vrijgelaten.

Een andere man hield een bordje met daarop "uitsluitend verkiezingen" voor een tv-camera. Hij werd meteen opgepakt.

ANP

Avondklok

Direct na de coup werd een strenge avondklok ingesteld, maar de tijden zijn inmiddels versoepeld. Vanaf nu moet je tussen 00:00 uur en 04:00 uur binnen blijven. De toeristenindustrie had daarom gevraagd.

Demonstraties

De chaos duurt al zo'n zes maanden. Aanhangers en tegenstanders van de regering organiseerden grote demonstraties in de straten van Bangkok. Belangrijke wegen en kruispunten werden bezet. Bij het geweld zijn al tientallen doden en honderden gewonden gevallen.

Door: Maarten

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl