NOS NieuwsAangepast

Is hij dood of mediteert hij?

Al maanden hebben ze het erover in India: is hij nou dood of mediteert hij? Zijn familie is er duidelijk over: volgens hen is Guru Shri Ashutosh Maharaj eind januari overleden aan een hartaanval. Ze willen daarom dat een rechtbank hem nu officieel doodverklaart.

Guru wie?

Wij kennen hem misschien niet, maar hij is in in India spiritueel leider van de beweging Divya Jyoti Jagrati Sansthan, die niets minder nastreeft dan de wereldvrede. Hier zie je hoe hij wordt aanbeden door zijn volgelingen:

Meditatie

Volgens zijn volgelingen verkeert Maharaj sinds eind januari in een diepe staat van meditatie. Ze denken dat hij daaruit weer bijkomt. "Hij heeft jarenlange ervaring in mediteren in de vrieskou in de Himalaya, daar is niks raars aan. Hij zal terugkomen naar het leven als hij daar klaar voor is en wij zorgen ervoor dat zijn lichaam tot die tijd bewaard blijft", zegt één van zijn aanhangers in de krant The Telegraph. Maharaj's lichaam ligt tot die tijd diepgevroren in een vriezer.

Man van 120 miljoen

Maharaj richtte zijn spirituele beweging begin jaren 80 op en heeft in India en daarbuiten tienduizenden aanhangers. Hij is inmiddels puissant rijk. Zijn beweging bezit huizen en landgoederen wereldwijd. De waarde daarvan wordt geschat op ruim 120 miljoen euro. Volgens zijn vrouw en zoon willen zijn aanhangers hem alleen maar in leven houden om toegang te houden tot zijn vermogen.

Ze willen nu via een gerechtelijk bevel afdwingen dat het lichaam wordt vrijgegeven en hij dood wordt verklaard zodat ze hem kunnen cremeren.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl