NOS NieuwsAangepast

Geen bier, maar frisdrank voor Britse studenten

Liters bier wegzuipen op de campus zit er niet meer in voor Britse studenten. Tenminste, als het aan hun eigen landelijke studentenunie ligt. De unie heeft samen met de overheid een project bedacht om studenten aan cola en water te krijgen.

Studentenverenigingen mogen geen alcohol meer schenken tijdens ontgroeningen en geen pub crawls organiseren. Ook moeten ze stoppen met de favoriete hobby van veel Engelse studenten: drankspelletjes.

"We hopen dat het project een nieuwe sociale norm creëert van verantwoordelijk drankgebruik door studenten, de houding tegenover alcohol verandert en de universiteit tot een veiligere en productievere plek maakt", aldus de vice-voorzitter van de studentenunie.

Keurmerk

Op zeven universiteiten komt er een proef van twaalf maanden, waarbij studentenverenigingen een keurmerk krijgen als ze zich aan de regels houden. Die krijgen ze alleen als ze onder meer stoppen met het promoten van alcohol en frisdrank goedkoper maken.

De verenigingen moeten daarnaast tenminste een 'grote en kwalitatieve non-alcoholische bijeenkomst' per half jaar organiseren. Ook moeten ze hun leden voorlichten over de gevaren van binge drinking.

Als de proef succesvol is, gaan ook andere Engelse universiteiten dit alcoholbeleid invoeren. In Nederland schenken studentenverenigingen al langer geen alcohol tijdens ontgroeningen.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl