NOS NieuwsAangepast

De nieuwe Google-auto heeft geen stuur

Een auto zonder stuur, gaspedaal, rem en spiegels. Zo ziet de nieuwe zelfrijdende auto van Google eruit. Het is nog een prototype, maar deze zomer moeten er honderd tot tweehonderd testauto´s in Californië rijden.

Hoe werkt 't?

De auto zit vol met sensoren en elektronica zodat het ding weet wanneer 'ie moet stoppen, bijvoorbeeld voor een stoplicht. De auto scant 360 graden en ziet objecten tot meer dan 200 meter afstand. Maar hard gaat de auto nog niet. Omdat het de eerste modellen zijn, gaan ze 40 kilometer per uur. Maar de maker ziet de auto zo 160 kilometer per uur of harder gaan als dit veilig kan.

Veiligheid

Google heeft de auto vooral gemaakt voor de veiligheid. Volgens de maker is het nog niet de bedoeling om de normale auto te vervangen. Hij ziet graag dat autofabrikanten de technologie van de auto gebruiken. Google zegt dan ook met andere bedrijven te willen samenwerken om meer zelfrijdende auto's te maken.

De testmodellen krijgen wel een stuur en pedalen, anders mogen ze in Californië de weg niet op. De eerste echte zelfrijdende auto's komen als het aan Google ligt over een paar jaar.

Door: Ouissam

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl