NOS NieuwsAangepast

Qatar: een legging is geen broek

Geen korte rokjes en broeken, en geen mouwloze shirts: Qatar wil dat toeristen zich houden aan de islamitische dresscode. En omdat vakantiegangers toch elke keer in korte broek over straat gaan, start het land een campagne: reflect your respect.

Vrouwen en kinderen delen flyers met kledingadvies uit:

.

Toeristen krijgen niet alleen een flyer, maar ook chocolade en bloemen.

Geen leggings

"Als je in Qatar bent, ben je een van ons. Help ons Qatars cultuur en waarden te behouden, en draag fatsoenlijke kleren in het openbaar", staat op de flyer.

Dat betekent: jezelf bedekken van schouders tot knieën. En "leggings zijn geen broeken", herinnert de flyer de toerist.

Kinderen

Volgens een woordvoerder van de regering lopen steeds meer toeristen er "onbeschaafd" bij, vooral in winkelcentra. "Dat gedrag botst met onze tradities", zegt hij tegen Gulf News. "We willen niet dat onze kinderen daaraan blootgesteld worden, of ervan leren."

.

Buitenlanders

De campagne is niet alleen gericht op toeristen. 85 procent van de inwoners komen uit het buitenland, en die houden zich ook niet altijd aan de dresscode. "Ze hebben hun eigen plek waar ze zich kunnen kleden zoals ze willen. Maar wij hebben het recht om naar ziekenhuizen, winkelcentra en en het strand te gaan zonder het te zien", zegt de woordvoerster van reflect your respect.

.

Flinke straf

In de grondwet van Qatar staat dat iedereen in het land zich moet houden aan de publieke moraal en de nationale tradities. Onbeschaafde kleding is verboden, en kan je een flinke boete of zes maanden cel opleveren.

Ook je vriend of vriendin kussen in het openbaar is verboden, net als homoseksualiteit.

Twitter

Op Twitter reageren mensen wisselend:

.

.

.

Door: Maarten

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl