NOS NieuwsAangepast

Dat leenstelsel komt er... bijna

Na eindeloos gesteggel komt 't leenstelsel er dan toch, maar hoe?

Als je studeert of gaat studeren krijg je vanaf 't studiejaar 2015/2016 vrijwel zeker te maken met een leenstelsel. Hoe dat er precies uit komt te zien, is nog onduidelijk, maar: het komt er. De onderhandelende partijen en minister Bussemaker zijn er bijna uit, melden bronnen in Den Haag.

Door de invoering van het leenstelsel verdwijnt het huidige systeem met de basisbeurs. Studenten moeten geld lenen om hun studie te betalen. Dat levert een bezuiniging op, en dat geld wil het kabinet dan weer investeren in het onderwijs, want dat moet beter.

Kopzorgen

Maandenlang zaten ze aan de onderhandelingstafel: minister Bussemaker van Onderwijs en de oppositiepartijen D66 en GroenLinks. Die partijen heeft ze namelijk nodig om een meerderheid te krijgen in de Eerste Kamer. Vanavond komen de fractievoorzitters van die partijen en VVD en PvdA bij elkaar om de puntjes op de i te zetten.

Wie wil wat?

De eerste plannen van Bussemaker voor het leenstelsel kregen vorig jaar niet genoeg steun om ze door de Eerste Kamer te krijgen. Dus stelde ze de invoering van het stelsel een jaartje uit. Ondertussen zocht ze uit wanneer partijen haar plannen wel zouden steunen.

GroenLinks wilde meer maatregelen voor arme studenten, de ov-jaarkaart behouden en een lager collegegeld. D66 wil graag een leenstelsen, maar niet op de manier die Bussemaker eerst voorstelde, omdat het eerst voor masterstudenten zou worden ingevoerd, en daarna pas voor studenten in de bachelorfase van hun studie.

't Overgrote oppositie-deel is/was tegen de plannen

SP - gevolgen voor "arme studenten" zijn te grootPVV - te veel mensen lossen te lang af, ook als ze zelf al kinderen hebbenCU - doorstroom van mbo naar hbo neemt af, door een schuld kan geen huis worden gekochtCDA - het leenstelsel lokt onverantwoord lenen uit D66 - de garantie dat het geld naar onderwijs gaat, is te kleinGroenLinks - hún idee is beter, de aanvullende beurs is te laag en collegegeld te hoog50Plus en PvdD zijn ook tegen

Als vanzelfsprekend zijn PvdA en VVD voor..

het is tenslotte hun eigen planSGP - de partij is kritisch, maar met de nodige garanties bereid tot steun

Toekomstmuziek?

Berichten zat over het leenstelsel, maar 't kwam er nooit echt van. Daar lijkt nu verandering in te komen. Het is nog onduidelijk op welke punten de oppositiepartijen gelijk hebben gekregen. Bussemaker wil haar aangepaste plannen voor de zomer gaan indienen.

Door: Jurjen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl