NOS NieuwsAangepast

Jonge vechters verzamelen via social media

De hoek waar de klappen vallen, bij de Atlantic Centrer Mall in Brooklyn - Google Maps

Wat was ook alweer regel één van Fight Club? Juist: niet praten over Fight Club. Een aantal jongeren uit New York neemt het niet zo nauw met die regel. Ze gebruiken social media bij het organiseren van Fight Club-achtige gevechten.

Via Facebook en Twitter spreken ze af hoe laat het knokken begint. De locatie is vaak al bekend. Sinds een jaar wordt er op de hoek van de Atlantic Center Mall in Brooklyn, New York regelmatig gevochten. Op klaarlichte dag.

Schieten

"Ze gaan in een cirkel staan en beginnen te vechten", vertelt NYPD-commandant Peter Fiorillo aan de New Yorkse website DNAinfo. Op 18 april liep zo'n gevecht zelfs zo uit de hand dat er werd geschoten. Er is toen niemand geraakt of gearresteerd.

Een medewerker van het winkelcentrum om de hoek zag het gebeuren. "Een jongen werd achternagezeten, en toen werd er geschoten", vertelt kledingverkoopster Kylie DeTemple. Ze heeft dit jaar al meerdere gevechten gezien: "laatst zag ik op die plek nog twee oudere jongens die een jonge jongen tot moes sloegen".

Net als in de film

Om het geweld tegen te gaan werkt de politie van New York samen met het winkelcentrum in Brooklyn. Ook houdt de politie Facebook en Twitter scherp in de gaten."Als we iets opvangen over een gevecht, dan zullen we die gasten de hele dag volgen. Totdat ze in de trein naar huis zitten", zegt Fiorillo.

Een buurtbewoonster zegt dat het er precies zo aan toe gaat als bij de gevechten in de film Fight Club: "Een groep van zo'n dertig jongeren staat in een cirkel terwijl in het midden twee jongens met elkaar op de vuist gaan".

Door: Maarten

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl