NOS NieuwsAangepast

Hacker klikt zich onder celstraf uit

Hector Xavier Monsegur

Hij zou voor jaren de bak in kunnen draaien, maar de Amerikaanse overheid vraagt de rechtbank om clementie. Hector Xavier Monsegur, hackersnaam 'Sabu', is een beruchte hacker die uiteindelijk koos voor samenwerking met de FBI. En daarvoor willen ze hem belonen.

De overheid heeft voorgesteld om Monsegur te veroordelen tot de 7 maanden die hij in 2012 al uitzat, zegt techsite Wired.com op basis van overheidsdocumenten.

Cyberaanvallen

Uit die documenten blijkt dat Monsegur er samen met de FBI voor heeft gezorgd dat er zo'n 300 cyberaanvallen zijn mislukt. Hij werkte jarenlang als mol samen met de geheime dienst.

Op deze manier zijn aanvallen op het Amerikaanse leger, het congres en NASA voorkomen. Ook verlinkte hij meerdere hackers van hackersgroep LulzSec, waar hij zelf onderdeel van uitmaakte. Dit leidde onder meer tot een celstraf van tien jaar voor oud-LulzSec collega Jeremy Hammond.

Door de mand

In juni 2011 wist de FBI Monsegur te pakken. Ze zaten al tijden achter hem aan, en toen door een foutje zijn echte naam en adres heel even op internet verschenen, klopten ze aan zijn deur in New York. Uiteindelijk besloot Monsegur mee te werken vanwege zijn kinderen. Hij wilde ze niet alleen laten als hij naar de gevangenis zou moeten.

De rechter spreekt komende dinsdag zijn vonnis uit.

Door: Maarten

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl