NOS NieuwsAangepast

Facebook: stop (online) pesten

Pesten is onacceptabel, vindt Facebook. Daarom gaat het het bedrijf de strijd aan met online pesten. Niet met keiharde acties tegen de pestkoppen, maar met een een speciale pagina.

Op de pagina kunnen jongeren, ouders en docenten lezen wat pesten is, hoe ze pesten kunnen herkennen en wat ze er tegen kunnen doen. Belangrijkste boodschap: pesten is nooit je eigen schuld, het kan iedereen overkomen.

Facebook

Automatisch

Iemand die gepest wordt, kan berichtjes van de pestkop rapporteren. Zowel het slachtoffer als de pestkop komen dan automatisch op de pagina. Daar krijgen ze het volgende te zien:

Als je gepest wordt

"Onthoud dat het pesten nooit jouw schuld is en dat het iedereen kan overkomen. Pesterijen kunnen je een gevoel van schaamte en eenzaamheid geven. Maar je bent niet alleen en het is belangrijk om iemand op te zoeken die je door deze situatie heen kan helpen. Bespreek het met mensen die je vertrouwt."

Voor de pestkop

"Het is nooit oké om iemand anders te pesten en je mag van niemand verwachten dat hij of zij pesterijen tolereert. We zijn allemaal verantwoordelijk voor ons eigen gedrag en het maakt niet uit wat een ander ook tegen je zegt of doet, de manier waarop je je jegens deze persoon gedraagt is altijd je eigen keuze. Vergeet niet dat we niet altijd kunnen voorspellen waardoor een ander zich gekwetst zal voelen. Daarom is het beter om daar geen risico's mee te nemen."

Voor de ouders

"De eerste stap is om je kind te helpen door goed te luisteren en vervolgens het probleem te bespreken. Het is belangrijk om helder te blijven denken, of je kind nu zelf wordt gepest of anderen pest. We bieden je een aantal tips en strategieën om je voor te bereiden op een gesprek, een gesprek aan te gaan en de lijn door te zetten met het oplossen van de pesterijen."

Pestkop

Pestkoppen krijgen op de pagina het advies om sorry te zeggen en tips over hoe dat kan. Als de pestkop er toch niet uitkomt, kan hij ook een kant-en-klaar voorbeeld gebruiken:

"Het spijt me wat ik heb gedaan. Ik begrijp waarom je je rot voelt. Ik ga de foto/het bericht nu verwijderen. Ik had het nooit moeten doen. Ik hoop dat je mijn excuses accepteert."Facebook

"Op donderdag heb ik iets op het prikbord van _______ geschreven wat respectloos was. Ik vond toen dat dit grappig was, maar ik realiseer me nu dat dit niet zo is. Ik heb me verontschuldigd en wil dat iedereen weet dat het me heel erg spijt."Facebook

Pestweb

Pestweb.nl is blij met het initiatief: "Facebook erkent daarmee dat veel jongeren online gepest worden en daar last van hebben", zegt een woordvoerder. "Pesten op sociale media gaat ook door in de klas of op het schoolplein."

Lastig

Toch valt het niet mee om iemand te rapporteren als pestkop, zegt NOS-techredacteur Rachid Finge. "Je moet bij het pestbericht aangeven dat je het niet meer wilt zien, en als reden opgeven dat het niet op Facebook thuishoort. Daarna moet je aangeven dat je het bericht ziet als 'lastigvallen', aangeven wie er lastig wordt gevallen, en aangeven dat je het bericht ter controle naar Facebook wilt sturen. Een duidelijke 'pestknop' is er niet."

"De tekst is ook niet heel toegankelijk geschreven. Natuurlijk is het een vertaling uit het Engels, maar ik vraag me af of een kind het helemaal snapt", zegt Finge.

Door: Maarten

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl