NOS NieuwsAangepast

Rokerslongen op tabak --> te dikke mensen op chips

Chips en snacks vallen over het algemeen in de categorie ongezond, maar toch werken we ze in grote hoeveelheden naar binnen. Daar moet iets tegen gedaan worden, vinden Consumers International (CI) en het World Obesity Federation (WOF). Iets afschrikwekkends.

Eigenlijk moet de voedselindustrie net zo gereguleerd worden als de tabaksindustrie, aangezien obesitas een groter probleem voor de volksgezondheid vormt dan sigaretten, vinden CI en WOF. Een van de maatregelen waar de belangengroepen aan denken, is een waarschuwingsplaatje van een obees persoon op een zak chips. Net zoals rokerslongen op een pakje sigaretten.op het product van de schade die ongezond eten kan opleveren.

Minder zout

CI en de WOF doen vandaag, op de eerste dag van de Wereld Gezondheidsbijeenkomst, in een rapport aanbevelingen aan overheden wereldwijd hoe de ongezonde voedselindustrie aan te pakken. Plaatjes dus, maar ook: minder zout en suiker, minder verzadigd vet in eten, beter eten in ziekenhuizen en scholen, beperkingen op advertenties voor ongezond eten en meer voorlichting over gezond voedsel.

Nodig, want volgens de twee is het aantal doden door obesitas en overgewicht sinds de jaren '80 bijna verdubbeld. Tussen 2005 en 2010 is het aantal doden gestegen van 2,6 miljoen naar 3,4 miljoen.

Realistisch?

Hoe realistisch is het dat landen wereldwijd hieraan gaan meewerken? "Die kans is groot", zegt CI. "Het is een kwestie van tijd. Maar we hebben niet veel tijd. We willen een situatie zoals die in de jaren '60 voorkomen, toen de tabaksindustrie zei dat sigaretten goed voor je waren, maar 30, 40 jaar later miljoenen mensen eraan overleden bleken te zijn."

De Nederlandse Obesitas Kliniek is minder optimistisch. "Het zou iets kunnen zijn, maar het is niet per se de oplossing", zeggen ze. "Overgewicht wordt door meer dingen veroorzaakt dan het eten van verkeerd voedsel. Mensen bewegen ook te weinig." Wel positief: de bewustwording bij de consument.

Maatregelen

Reclame

Noorwegen verbiedt reclame gericht op kinderen onder de 13In Peru mag je geen reclame maken voor frisdrank en voedsel met transvetten gericht op kinderen onder de 16In Zuid-Korea is reclame voor ongezond eten tijdens kinderprogramma's verboden

Zout

In Argentinië is er een initiatief om het zout in eten met 5 tot 10 procent te verminderen. Dat is op dit moment gelukt voor 80 procent van het etenBrazilië heeft een programma om de hoeveelheid toegevoegd zout drastisch te verminderen. Dat doen ze met voorlichting en informatiecampagnesIn Denemarken mogen sinds 2003 geen producten met transvetten meer verkocht wordenGhana heeft een limiet gesteld aan de hoeveelheid vet die er in vlees mag zittenGroot-Brittannië begon in 2003 een programma waardoor er 20 tot 50 procent minder zout in verwerkt voedsel zit

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl