NOS NieuwsAangepast

Lekker naar het strand? Pas op voor reuzenkwallen

Vind je die kleine kwallen die 's zomers op het strand aanspoelen al vies? Dan is het verstandig om dit weekend het strand even te vermijden. Aan de Nederlandse kust zijn deze dagen namelijk reuzenkwallen te zien.

Ecomare / Sytske Dijksen

Zachte winter

De enorme beesten, ook wel zeepaddenstoelen genoemd, zijn soms wel een halve meter in doorsnee en wegen meer dan elf kilo. Daarmee is het volgens Ecomare de grootste soort die in het Noordzeegebied voorkomt.

Normaal gesproken gaan de kwallen allemaal dood in een koude winter, maar in een zachte winter blijven ze leven en groeien ze gewoon door. En dat is wat er is gebeurd: in Nederland was de afgelopen winter de op één na zachtste in 300 jaar. De gemiddelde temperatuur was gemiddeld zo'n 2,5 graad hoger dan normaal.

Ecomare / Sytske Dijksen

Ongevaarlijk

Geen paniek: de gigakwallen zijn niet gevaarlijk. De netelcellen van de kwal zijn te zwak om door de menselijke huid te dringen.

In Nederland zijn er tot nu toe drie van deze grote kwallen gevonden. Maar niet alleen bij ons zijn ze gespot, ook aan de Britse kust kun je genieten van deze wonderen der natuur.

Ecomare / Sytske Dijksen

Door: Jeroen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl