NOS NieuwsAangepast

Mijnramp Turkije: "Er is nu weinig aan te doen"

Een vader verwelkomt zijn zoon weer boven de grond - ANP

238 doden zijn er tot nu toe geteld bij de mijnramp in Turkije, nog eens 190 mensen zitten vast onder de grond. In de mijn woedt nog steeds een flinke brand, die de reddingswerkzaamheden erg lastig maakt. "Er zijn twee oplossingen om het vuur te blussen: stikstof, maar dan stikt iedereen, of water, maar dan verdrinkt iedereen. Het komt er op neer dat er nu weinig aan te doen is."

Dat vertelt Karl-Heinz Wolf, hoofddocent petrofysica aan de TU Delft. Zo'n 190 mijnwerkers zitten nog vast op 2 kilometer diepte en 4 kilometer van de uitgang.

Reddingswerkers werkten de hele nacht door, maar de kans dat er nog veel overlevenden uit de mijn komen, wordt erg klein. "Hoop blijft er altijd, maar de reddingswerkzaamheden zijn moeizaam omdat een deel van de mijn is ingestort", zegt AD-correspondent Marc Guillet.

This is so incredibly sad... Relatives trying to identify their loved ones in Soma. pic.twitter.com/aOh1cgF7iV Zeynep Tufekci (@zeynep) May 14, 2014

Er komen veel emoties los bij de Turkse mijn - ANP

Kunnen ze de mijn nog uit?

"Vanuit de schachten zijn wel 'nooduitgangen', maar 2 kilometer traplopen bij een constante temperatuur van 80 graden Celcius op deze diepte is vrij onmogelijk", zegt Karl-Heinz Wolf. En door de kortsluiting doen de liften het niet.

De brand is moeilijk te blussen, vertelt Wolf. Er wordt zuurstof in de mijn gepompt om de overlevingskansen van de kompels te vergoten - maar dat maakt het doven van het vuur weer ingewikkelder.

De mijn in Turkije is gigantisch qua opzet, 2 kilometer is volgens Wolf enorm diep. Hoe dieper en groter een mijn, hoe complexer de technieken die gebruikt moeten worden. Wolf gaat er vanuit dat er met de veiligheid niets mis was. "Maar als het in zo'n grote mijn misgaat, dan is de ramp veel groter."

ANP

Wat ging er fout?

Om te beginnen waren er meer mijnwerkers onder de grond dan normaal omdat er net een ploegenwisseling was. "In kolen zit gas", legt Wolf uit. Dit gas, methaan, is vergelijkbaar met ons eigen Groningse gas. Als je steenkool wint, komt dat gas vrij. Dat is geen probleem als er genoeg schone lucht is om het te verdrijven.

Maar te veel van dat gas kan exploderen. En als dat gebeurt, ontstaat er een drukgolf. Daardoor komen de stofdeeltjes van de kolen ook in de lucht, die vervolgens door de hitte weer exploderen. Het gas dat door die explosies vrijkomt, explodeert ook. Dat zijn de laatste en de hardste explosies.

Dat hoort natuurlijk allemaal niet te gebeuren. Daarom protesteren honderden mijnwerkers vandaag voor het hoofdkantoor van de eigenaar van de mijn, Soma Holding. Ze zeggen dat de eigenaar zich niet goed heeft gehouden aan de veiligheidsvoorschriften. Volgens de Turkse overheid is de mijn sinds 2012 vijf keer gecontroleerd en zag alles er bij de laatste controle in maart dit jaar nog goed uit.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl