NOS NieuwsAangepast

MERS nu ook in Nederland

Medisch Centrum Haaglanden - Flickr/A4/CC BY-SA 2.0

Het is zover: het eerste geval van MERS in Nederland. Dat hebben het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Erasmus Medisch Centrum vastgesteld. De patiënt raakte besmet tijdens een bezoek aan Saoedi-Arabië. Hij wordt in isolatie verpleegd in het Medisch Centrum Haaglanden locatie Westeinde. Zijn gezondheidstoestand is stabiel.

Het RIVM gaat uitzoeken met wie de patiënt contact heeft gehad. De gezondheidstoestand van die mensen wordt in de gaten gehouden.

De laatste weken heeft het MERS-virus zich snel verspreid in Saoedi-Arabië. Sinds 2012 zijn er 147 mensen overleden aan het virus. Ook in Amerika zijn twee mensen besmet. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een spoedoverleg gevoerd over het oprukkende virus. De WHO is bezorgd en spreekt van een zorgwekkende dreiging, maar die is niet zo groot dat er wereldwijd alarm moet worden geslagen.

Wat is MERS?

MERS staat voor Middle-East Respiratory Syndrome. Het zit in dezelfde virusfamilie als SARS en verkoudheid, maar lijkt een stuk minder besmettelijk. Het virus werd in 2012 ontdekt in Saudi-Arabië en tot nu toe zijn er wereldwijd 500 besmettingen bevestigd.

Het MERS-virus heeft zich vooral verspreid in het Midden-Oosten en lijkt afkomstig zijn van kamelen. Eerder zijn er in Engeland twee mensen aan het virus overleden en in Duitsland en Frankrijk is één persoon overleden.

AFP

Wat zijn de symptomen?

Kortademigheid, koorts en hoestbuien. Dat klinkt niet heel ernstig, maar 30 procent van de besmette mensen is overleden aan het virus. De overlevingskans wordt vooral beïnvloed door hoe gezond je bent op het moment dat je besmet raakt.

Hoe wordt MERS overgedragen?

De overdracht van mens op mens lijkt alleen te gebeuren bij rechtstreeks contact met een besmet persoon. Bijvoorbeeld bij het verzorgen van een patiënt in het ziekenhuis.

AFP

Wat als ik onlangs in het Midden-Oosten ben geweest?

Binnen 14 dagen na besmetting treden de eerste symptomen op. Als je dus binnen de 14 dagen na je reis last krijgt van je luchtwegen kun je het beste contact opnemen met je huisarts. Maar de kans op besmetting is erg klein als je geen zieke mensen hebt verzorgd.

Is er een reden voor paniek?

Nee, volgens het RIVM niet. Besmetting van mens op mens zal niet gemakkelijk gebeuren. Volgens het RIVM en de Amerikaanse gezondheidsorganisatie CDC, is hier de kans op een uitbraak zoals in Saoedi-Arabië 'zeer klein'.

Door: Maarten

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl