NOS NieuwsAangepast

Betalen voor seks = betalen voor soa-test

Foto: ANP

Als je betaalt voor seks, moet je voortaan ook betalen voor een soa-test. De voorwaarden voor een gratis soa-test zijn nog meer ingeperkt: prostitueebezoekers en mensen met wisselende seksuele contacten krijgen geen gratis soa-test meer bij de GGD.

Volgens staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid worden onder deze groepen relatief weinig soa's gevonden en kan de test dus wel geschrapt worden. In 2012 werd besloten dat alleen nog risicogroepen bij de soa-klinieken terecht konden, maar hoerenlopers en mensen met wisselende contacten vallen daar nu dus niet meer in.

Wie nog wel? Homo's en slachtoffers van verkrachting.

WIE KRIJGEN NU GEEN GRATIS SOA-TEST MEER?

Hoeveel mensen met 'wisselende contacten' moeten nu voortaan betalen voor hun condooms? Even wat cijfers uit 2013:

In 2013 melden 40.872 mannen zich bij de GGD voor een soa-test. Die hadden allemaal verschillende redenen (hoerenlopers, net terug uit Afrika, etc.), maar 3.214 van hen kwamen omdat ze wisselende contacten hadden. 131 van die mannen hadden een soa.

65.104 vrouwen gingen in 2013 naar de GGD voor een gratis soa-test. 2.646 van hen deden dat vanwege hun wisselende contacten, 166 vrouwen hadden een soa.

De bovenstaande mensen waren allemaal ouder dan 25 jaar. Onder de 25 wordt iedereen sowieso op chlamydia getest. Daarnaast ging het alleen om heterovrouwen en -mannen. Homo's zijn een risicogroep, voor hen geld de wetswijziging niet. De cijfers komen van het RIVM.

Huisarts

Verder vindt Van Rijn het gewoon te te duur: de gratis tests kosten nu zo'n 30 miljoen euro per jaar en hij wil niet dat dat bedrag oploopt. Een soa-test kan je ook bij de huisarts laten doen, vindt de staatssecretaris.

Chlamydia

Foto: kat m research - Flickr / Creative Commons 2.0 by-sa

Nog een inperking: als je als jongere onder de 25 chlamydia blijkt te hebben, word je niet meer automatisch getest op andere soa's. Dat is nu verplicht, omdat alle jongeren als risicogroep aangemerkt worden. Chlamydia is de meest voorkomende soa onder jongeren.

De nieuwe regels gaan binnenkort in.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl