NOS NieuwsAangepast

We hebben nog 200 jaar om onze dijken te verhogen

De smeltende Thwaites-gletsjer in West-Antarctica - ANP

De zeespiegel gaat stijgen, jammer maar helaas. Daar kunnen we niks meer aan doen. Dat zeggen twee groepen onderzoekers onafhankelijk van elkaar.

Die zeespiegelstijging komt door het smelten van ijskappen van Antarctica. Wetenschappers van NASA en de universiteit van Washington komen tot de conclusie dat de West-Antarctische ijskap een stuk sneller smelt dan verwacht. Daardoor zal de zeespiegel al in de komende 200 tot 1000 jaar met een dikke vier meter stijgen.

'Boem!'

De NASA onderzocht de metingen van satellietbeelden die zijn gemaakt tussen 1992 en 2011. In die periode heeft het ijs zich op sommige plekken zo'n 35 kilometer teruggetrokken.Volgens de onderzoekers komt dat door het broeikaseffect, door de mens wordt veroorzaakt.

De universiteit van Washington maakte een toekomstvoorspelling aan de hand van computermodellen. Tegen the Guardian zegt een onderzoeker uit Washington dat het smelten de eerste paar honderd jaar nog rustig gaat. De zeespiegelstijging is dan nog minder dan een millimeter per jaar. "Maar dan 'boem!' - daarna gaat het echt los."

'Point of no return'

Zelfs drastische maatregelen tegen de uitstoot van broeikasgassen kunnen het proces niet meer stoppen. Eric Rignot, een Gletsjerkundige van de NASA, zegt: "Een groot deel van de West-Antarctische ijskap trekt zich onafwendbaar terug. We zijn het point of no return al voorbij".

Door: Maarten

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl