NOS NieuwsAangepast

Iraanse vrouwen doen een Facedoekje

Een stiekem momentje van vrijheid voor Iraanse vrouwen: dat zien we op de Facebookpagina Stealthy Freedom. Daar staan foto's van vrouwen die even hun hoofddoek hebben afgedaan. En even de hoofddoek afdoen voor een kiekje - da's prima voor vrouwen in Nederland, maar in Iran is het andere koek. Zeker als je buitenshuis je hoofddoek afdoet.

Nou gaan internet en stiekem niet samen; de vrouwen zijn aan het provoceren. Een van hen staat dan ook pal voor een bord met de tekst 'Vrouwen, denk aan je hoofddoek'. "Vrijheid die maar een paar seconden duurt", staat bij een andere foto.

Arrestatie

Maar deze foto's mogen dus niet in Iran. De vrouwen lopen een bewust risico door herkenbaar zonder hoofddoek buitenshuis op de foto te gaan; ze riskeren een arrestatie - en zweepslagen of een gevangenisstraf.

Facebooken in Iran moet ook nogal heimelijk, omdat het land de website heeft geblokkeerd. De Iraanse journaliste Masih Alinejad, die de site zaterdag begon, woont dan ook in Groot-Brittannië. De pagina heeft al ruim 70.000 likes. Alinejad zegt dat ze talloze foto's opgestuurd krijgt van zowel jonge als oudere Iraanse vrouwen die hun schaarse momenten zonder hoofddoek willen delen.

Wind door de haren

Volgens Radio Free Europe schrijft een van de vrouwen naast haar foto dat doorgaans de blik van sommige mannen in de conservatieve stad Isfahan erger is dan de politie die de hoofddoek controleert. Een andere vrouw schrijft hoe lekker het is om de wind door haar haren te voelen. "We blijven hopen dat deze vrijheid niet stiekem hoeft te blijven."

Hier vind je meer foto's met stealthy freedom.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl