Bussemaker wil inspraak studenten in schoolbesturen

Er gaat wel eens wat mis bij onderwijsinstellingen, concludeert minister Jet Bussemaker van Onderwijs, zoals bij Inholland en Amarantis. De oplossing? Meer inspraak door studenten. Dat schrijft ze in een voorstel op internet.

Studenten en docenten moeten meer te zeggen krijgen over benoemingen en ontslagen op onderwijsinstellingen. Dat geldt voor mbo's, hbo's en universiteiten, maar ook op lagere middelbare scholen. En er moet een overlegverplichting komen tussen de interne toezichthouder en een medezeggenschapsraad.

Minder grijze pakken

Volgens Bussemaker zoeken onderwijsinstellingen nu vaak bestuurders in het 'old boys network'. "Dat levert niet altijd de beste kwaliteit, maar ook is het niet goed voor de diversiteit, mannen van middelbare leefdtijd in grijze pakken die elkaar 'klonen'." Ze hoopt dat te doorbreken met de inspraak voor studenten en docenten.

"Een school is niet alleen een optelsom van docenten, studenten en alles wat daaromheen is georganiseerd. Een school is een gemeenschap, waar je onderwijs met elkaar maakt. Ik ben er dan ook van overtuigd dat de sleutel voor goed bestuur ligt bij meer inspraak door studenten en docenten, ook al zijn daar soms wel regels voor nodig."

Bussemakers voorstel staat dus op internet, en daar kan iedereen op reageren.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl