NOS NieuwsAangepast

Silicon Valley vreest "grote bedreiging voor het internet"

Netflix is een van de voorvechters van netneutraliteit - Flickr/ Jenny Cestnik/ CC 2.0 by-nd

"Het internet is in groot gevaar." Dat schrijven meer dan honderd Amerikaanse technologiebedrijven, waaronder Google, Facebook en Twitter, in een open brief aan de Amerikaanse telecomregulator, de Federal Communications Commission (FCC). De commissie is van plan de huidige netneutraliteit in de Verenigde Staten aan te passen.

Netneutraliteit

Netneutraliteit betekent dat internetproviders alle websites en indernetdiensten gelijk moeten behandelen; een soort verbod op discriminatie dus. Zonder verbod zouden ze bijvoorbeeld diensten kunnen blokkeren of extra geld kunnen vragen. Voor meer informatie over netneutraliteit kun je bij dit artikel terecht.

Internet in the fast lane

Het nieuwste voorstel van de FCC geeft internetproviders in de VS veel meer macht. Zij kunnen straks bijvoorbeeld extra geld van Netflix en Twitter eisen voor een soepele verbinding, de zogenaamde 'fast lane'. Tegelijkertijd zijn kleine bedrijfjes - die het geld voor een gegarandeerd snelle verbinding niet kunnen ophoesten - dan misschien de dupe.

Dat klinkt wellicht oneerlijk, maar het voorstel komt niet uit de lucht vallen. Er zijn tegenwoordig talloze internetbedrijven die veel bandbreedte vragen, waardoor het voor providers steeds moeilijker wordt al die services tegelijkertijd soepel te laten draaien. Netflix betaalt uit eigen initiatief al een paar providers voor internetvoorrang, omdat gebruikers klaagden over slechte videostreams.

"Volgens recente nieuwsberichten komt de Commissie met regels die telefoon- en internetproviders in staat stellen om technisch en financieel te discrimineren tegen internetbedrijven. Als deze berichten waar zijn, dan is dat een grote bedreiging voor het internet", schrijft een groot deel van Silicon Valley.

Onder meer Google, Netflix, Facebook, Amazon, Ebay, Twitter, Tumblr, Microsoft, Yahoo en Reddit ondertekenden de brief, net als tientallen kleine startups. De hele open brief kun je hier lezen.

Twijfels binnen de FCC

De FCC gaat op 15 mei stemmen over het voorstel, ondanks zorgen van twee van de vijf commissieleden. "Ik geloof dat we de publieke reactie op het voorstel niet respecteren als we volgende week gehaast een beslissing nemen", zei een van hen gisteren. Toch gaat de stemming volgende week gewoon door, zegt een FCC-woordvoerder.

Netneutraliteit Europa veilig

In Europa is de netneutraliteit wel veilig. De EU heeft in april besloten dat alle Europese providers internetverkeer gelijk moeten behandelen - in Nederland was dat al veel langer zo.

Als Amerika de netneutraliteit wel aanpast, merken wij daar dus niet direct iets van. Wel kunnen services als bijvoorbeeld Netflix duurder worden. Als zij in Amerika meer geld moeten betalen, kunnen ze ervoor kiezen in alle landen de prijzen iets te verhogen.

Door: Alwin

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl