NOS NieuwsAangepast

Australië geeft asielzoekers mee met boot

'Oh en nemen jullie deze dan ook mee?' Met woorden van die strekking heeft de Australische marine drie asielzoekers op een nogal opmerkelijke manier het land uitgezet. De drie werden op een vissersboot gezet die al vol zat met andere asielzoekers. Daarna werd de boot teruggestuurd naar Indonesië.

Mogelijk heeft Australië daarmee haar eigen wetten tegen mensensmokkel overtreden. De Indonesische minister van Buitenlandse Zaken heeft al boos gereageerd: "Als dit waar is, dan is het een serieuze ontwikkeling."

De Australische marine pikt dagelijks vissersbootjes op, volgepakt met asielzoekers die het Australische vasteland proberen te bereiken. Daar moeten ze niets van hebben, dus die boten worden meestal direct teruggestuurd. Dat ze vervolgens andere asielzoekers mee terugsturen, was niet bekend. De precieze procedures voor het uitzetten zijn in Australië geheim.

Veelal vluchtelingen vanuit Indonesië worden gered tijdens hun barre vlucht naar de Australische kust - EPA

"Er is een groot verschil tussen een boot vol vluchtelingen 'terugduwen naar zee' en mensen die we al hebben opgevangen zo op de boot zetten," zegt immigratie-expert William Maley. In een interview met een Australische tv-zender zei Maley dat het land wellicht eigen immigratiewetten heeft overtreden. De boottochten naar Australië zijn meestal het werk van mensensmokkelaars. De marine heeft de drie dus misschien in handen van mensensmokkelaars gedreven.

Immigratie is een heet hangijzer in Australië. Het terugsturen van vluchtelingenboten gebeurt pas sinds kort en is omstreden. Premier Tony Abbott won vorig jaar de verkiezingen dankzij zijn harde opstelling tegen asielzoekers. De harde opstelling is tegen het zere been van buurland Indonesië, daar vinden ze dat zij nu de problemen van Australië moeten oplossen.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl