NOS NieuwsAangepast

Vloeken in Rusland verboden

Vladimir Poetin - AFP

Binnenkort mag je in Rusland niet meer schelden en vloeken. President Poetin ondertekende gisteren een wet die vloeken verbiedt. In het bijzonder worden er maatregelen genomen tegen grof taalgebruik in films, theaters en andere media. De wet wordt op 1 juli al ingevoerd.

Nieuwe films met 'vieze woorden' krijgen geen vergunning en verschijnen dus niet in de bioscopen. Volgens het Kremlin moeten de burgers worden beschermd tegen beschadiging van de Russische taal en cultuur .

Straffen

Overtreders krijgen een boete die kan oplopen tot 50.000 roebel, dat is meer dan duizend euro, voor bedrijven en 2500 roebel, ongeveer 50 euro, voor personen. Dat meldt CNN op basis van berichten van een Russische persbureau.

Er is een panel van deskundigen aangesteld om te bepalen voor welke woorden je een boete krijgt. Films, muziek en boeken die al zijn uitgegeven, vallen niet onder de nieuwe wet. Maar ze krijgen wel een waarschuwing op hun verpakking als ze 'obsceen taalgebruik' bevatten.

Fundamentele vrijheden

In april 2013 kwam Poetin al met een soortgelijke maatregel. Toen kwam er een verbod op vloeken in de media.

Critici noemen de wet een nieuwe poging van Poetin om de vrijheid van meningsuiting te beperken. In januari bracht Amnesty International een rapport uit waarin het schrijft dat de fundamentele vrijheden van de mens worden bedreigd in Rusland.

Door: Maarten en Ouissam

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl