NOS NieuwsAangepast

Deadline voor inschrijven verstreken. Wat nu?

Oeps! Vandaag is het 2 mei en dat betekent dat de deadline om je in te schrijven voor een vervolgopleiding is verstreken. Nog niet gedaan? Geen zorgen, de deadline is bij veel universiteiten en hogescholen niet zo hard als 'ie lijkt.

Ben je te laat? Wij maakten een overzicht van wat je bij de verschillende instellingen te wachten staat.

Universiteit van Amsterdam

Bij de UvA is er een grote kans dat je nog op een opleiding terecht komt, ook al ben je 'te laat'. Wel moet je na de inschrijving door een matching-traject waarbij wordt gekeken of de studie wel echt iets voor jou is. Aan de hand van die check krijg je een bindend studieadvies en zou het kunnen dat je geweigerd wordt.

ANP

Vrije Universiteit Amsterdam

Bij de VU verschilt het per opleiding of je nog wordt toegelaten als je na de deadline hebt ingeschreven. Opleidingen met veel aanmeldingen kunnen je sowieso weigeren, maar ook naar aanleiding van het matching-gesprek kun je geweigerd worden.

Maastricht University

Als je Cultuurwetenschappen of Europese studies in Maastricht wil gaan studeren, had je beter op tijd kunnen zijn. Studenten die zich na 1 mei voor deze studies aanmelden, gaat de universiteit bij een negatief studieadvies weigeren. Bij andere studies op de universiteit gebeurt dat niet.

Wageningen University

Ook bij Wageningen University kom je in een matching-traject terecht. Op basis van deze studiekeuzecheck zou de universiteit je kunnen weigeren. "Al moeten we dan wel goede redenen hebben", zegt een woordvoerder.

ANP

Universiteit Utrecht

In Utrecht is dit niet het eerste jaar dat je voor 1 mei moet inschrijven; de universiteit hanteerde die regel vorig jaar ook al. Maar voor Utrecht is de deadline van 1 mei wel een harde; mensen die zich na 1 mei aanmelden, worden niet meer toegelaten. "Ook geen studiekeuzecheck dus", aldus de woordvoerder. Wel geldt dat als je voor een andere studie wordt uitgeloot, je nog een kans maakt.

Erasmus Universiteit Rotterdam

In Rotterdam hangt het helemaal af van de opleiding of je wordt toegelaten of niet. Op de economische faculteit moet je jezelf eerst bewijzen via een online wiskundecursus. Heb je na 1 mei ingeschreven en scoor je een dikke onvoldoende voor de cursus, kan de uni je weigeren.

Radboud Nijmegen

Nijmegen hanteert een andere regel; studenten die zich hebben aangemeld na 1 mei krijgen nog wel een studiekeuzecheck, maar kunnen dan alleen een dringend advies tot heroverweging krijgen. Dat advies is niet bindend en dus zal de universiteit je niet weigeren, maar je wel stimuleren om nog een keer na te denken over je studiekeuze.

ANP

Universiteit Twente

De universiteit in Twente doet precies hetzelfde als de Radboud Universiteit in Nijmegen. Naar aanleiding van een studiekeuzecheck krijg je een advies, maar je wordt sowieso niet geweigerd.

Rijksuniversiteit Groningen

Ook in Groningen krijg je aan de hand van de studiekeuzecheck een dringend advies, maar ook daar zul je niet geweigerd worden. Als je niet aan dat matching-traject meedoet, is het wel einde verhaal.

Tilburg University

In Tilburg is de deadline helemaal vervaagd; daar kun je nog gewoon inschrijven voor verschillende studies. "Wij gaan geen studenten weigeren", zegt een woordvoerder.

ANP

TU Delft

Op de Technische Universiteit word je bij een te late aanmelding niet geweigerd. Wel adviseren ze de studenten om zich aan te melden voor 1 mei, omdat je in Delft dan recht hebt op een vrijwillige studiekeuzecheck.

Avans Hogeschool

Studenten die zich bij de Avans Hogeschool na 1 mei aanmelden, moeten eerst langs een toelatingscommissie. Daar kunnen ze uitleggen waarom ze zich zo laat hebben aangemeld. Die commissie bepaalt vervolgens of de student nog mag deelnemen aan een studiekeuzecheck. Komt daar een negatief advies uit, is het over en uit en word je geweigerd.

Saxion Hogescholen

Ook de Saxion Hogescholen geven een bindend studieadvies na een studiekeuzecheck. Als uit die check blijkt dat een student onvoldoende gemotiveerd is, wordt die niet meer toegelaten.

ANP

Hogeschool Rotterdam

De Hogeschool Rotterdam geeft ook na een studiekeuzecheck een bindend studieadvies. Ook hier kun je met zo'n negatief advies niet starten met een studie.

Fontys Hogescholen

Fontys Hogescholen zal geen nieuwe studenten weigeren. Ook als zij zich na 1 mei aanmelden en een negatief advies krijgen, is dat niet bindend.

Hogeschool Utrecht

Studenten krijgen hier na 1 mei met een coulanceregeling te maken. Dat klinkt mooi, maar zo coulant is die regeling niet. Studenten gaan tot 1 juni een procedure in waarin ze een verzoek tot ontheffing kunnen aanvragen als ze alsnog een opleiding willen doen. Daarna volgt nog een intakegesprek, en bepaalt de opleidingsdirecteur of de student wordt toelaten of geweigerd.

Wat houdt zo'n matching-traject of studiekeuzecheck in?

Je moet vaak eerst een online vragenlijst invullen. Dit zijn geen moeilijke vragen, maar zo checkt de uni of hogeschool of je verwachtingen kloppen met wat de studie werkelijk te bieden heeft en of je echt gemotiveerd bent.Daarna volgt een gesprek waarin je jouw motivatie kan toelichten.Ten derde bieden veel scholen studenten de mogelijkheid aan om een dagje mee te lopen met de studie van jouw keuze. Zo kun je zien of de colleges wel zijn wat je ervan verwacht.

Meer studenten

Ondanks de vroege deadline hebben meer studenten zich ingeschreven voor een studie dan vorig jaar. Tot gisteravond meldden zich 197.564 studenten aan. In 2013 waren dat er 191.861. Het vervroegen van de inschrijfdatum is één van de maatregelen om uitval van studenten in het eerste jaar tegen te gaan.

Beleid

Let wel, dit is het beleid van de universiteiten en hogescholen op dit moment. Dat wil niet zeggen dat het beleid niet meer verandert. Check altijd zelf bij de uni of hogeschool van jouw interesse wat de regels zijn.

Door: Jeroen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl