NOS NieuwsAangepast

"Eerstejaars hebben belabberd taalniveau"

Gemiddeld 81 taalfouten in een tekst van 500 woorden: geen beste score voor eerstejaars hbo-studenten. Dat blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen. Universitaire eerstejaarsstudenten deden het beter; zij maakten er gemiddeld 42.

Volgens de onderzoekers waren het niet de dt-fouten die de teller deden oplopen: "De meest voorkomende fouten zijn zinnen die niet lopen, verkeerd woordgebruik en fouten in alinea-indeling."

Zo kwamen de onderzoekers dit soort zinnen tegen:

"Vaak worden consumenten verward met vetten. Dit komt door dat er verzadigde en onverzadigde vetten zijn. de verzadigde vetten heb je dagelijks nodig om te verbranden de onverzadigde vetten zijn vetten die blijvent zijn."

"Daarentegen zijn er ook producten en consumenten die waarde hechten en tevreden zijn over bepaalde producten zoals de frisdranken waar de suikergehalte bijna met de helft gehalveerd is."

"Ondanks dit alles worden de smaak en de groei van de omzet van light frisdranken gewardeerd."

Studenten / ANP Xtra

Steekproef

Onderzoekers lieten 159 studenten een tekst schrijven en haalden daar steekproefsgewijs dertig teksten uit. "Die teksten hebben we laten nakijken door vier onafhankelijke beoordelaars", zegt onderzoekster Anouk van Eerden. "We hebben alleen iets fout gerekend als minimaal twee beoordelaars onafhankelijk van elkaar dat vonden."

Een steekproef van dertig teksten lijkt op het eerste gezicht misschien wat weinig, maar is volgens de onderzoekers toch representatief om de uitspraken ook voor een grotere groep studenten te rechtvaardigen. "Als we nu een grotere groep gaan onderzoeken, zal het gemiddelde aantal fouten met maximaal tien verschillen", zeggen ze. "Dan zouden we uitkomen op een waarde tussen 71 en 91, dat is alsnog heel veel."

"Geen aandacht voor eindresultaat"

Waardoor de eerstejaars slecht schrijven, blijft ook voor de onderzoekers gissen. Wel denken ze een idee te hebben: "Er wordt op de middelbare school te veel aandacht besteed aan de manier waarop scholieren een goede inleiding of conclusie moeten schrijven, maar vervolgens wordt er te weinig gekeken naar het eindresultaat."

En als daar niets aan verandert, blijven dit soort fouten volgens de onderzoekers gewoon voortbestaan:

"Binnen de bedrijf zijn verschillende afdelingen. Functies op de afdelingen met focus op de Nederlandse markt wordt mbo als hbo diploma gevraagd."

"Maar toch zal de belangstelling van de product en door ontevredenheid terug lopen."

"Deze kant en klare diepvriestaart is in 3 smaken op de markt gekomen , heeft geen bereidingstijd nodig, kan bevroren en ontdooid genuttigd woren en is voor een langere tijd houdbaar."

Door: Jeroen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl