NOS NieuwsAangepast

Mount Everest stroomt leeg: "Teleurstellend dat we niet naar boven kunnen"

De Mount Everest stroomt leeg. Na de dood van zestien sherpa's tien dagen geleden, hebben bijna alle sherpa's het werk neergelegd. Vandaag hebben ook twee Nederlandse klimmers besloten naar huis te gaan.

"Onze expeditieleider Arnold Coster is met een andere grote expeditie gaan praten", vertelt Mark van den Berg, die nu nog in het basiskamp is. "Meerdere expedities waren al vertrokken, toen andere grote organisaties ook zeiden dat ze stoppen, hield het eigenlijk voor iedereen op. Het was voor iedereen een hartstikke grote teleurstelling om te horen dat we niet naar boven konden."

everest-expeditie.nl

Respect

Sommige sherpa's eisen betere arbeidsvoorwaarden voor het gevaarlijke werk en weigeren sinds het ongeluk de berg op te gaan. Ze vinden dat de regering van Nepal het geld dat ze verdienen met de beklimmingen niet goed verdeelt. Sommige klimmers betalen wel 65.000 euro om 's werelds hoogste berg op te gaan, maar de sherpa's krijgen maar een klein deel.

"Natuurlijk moet je een moment van respect tonen, ook richting de mensen die zijn omgekomen. Dat hebben we op het basiskamp twee keer gedaan met iedereen. Ik denk dat je daarna wel verder moet, en ook kan. Maar wat meespeelt: ook in het verleden heeft de regering heel weinig gedaan voor de sherpa-bevolkingsgroepen, waardoor dit waarschijnlijk hun enige platform was om iets voor elkaar proberen te krijgen. Hopelijk verandert er wel iets voor de sherpa's, zoals betere verzekeringen en regelingen, maar in dit geval zijn wij er de dupe van helaas."

Volgens Mark is het een klein groepje sherpa's dat de rest tegenhoudt en was het lang niet duidelijk wat er ging gebeuren.

"Onze eigen sherpa's hadden door willen gaan, aan hun heeft het niet gelegen. Het basiskamp was de laatste dagen een bron van geruchten. Iedereen zei maar wat, maar nergens werden beslissingen genomen. Toen een aantal organisaties weggingen omdat ze betrokken waren bij het ongeluk, hoopten we dat de rust zou terug keren. Dit gebeurde echter niet en daardoor we genoodzaakt waren de expeditie te stoppen."

Gevaarlijk

Sherpa's zijn noodzakelijk voor de beklimming van de Mount Everest. Ze dragen de spullen van de klimmers, bevestigen touwen en ladders en koken voor de expeditieleden. Daardoor moeten ze vaker heen en weer, wat het ook weer gevaarlijker voor ze maakt.

Lichaam van Ang Kaji Sherpa - EPA

En het geld, krijgen de klimmers dat terug? "Dat moeten we met de verzekering regelen in Nederland, dat is van later zorg", zegt Mark. "Nu overheerst de teleurstelling. En we zijn bezig om een ticket naar huis te regelen." Of hij het nog een keer gaat proberen in de toekomst? "Dat moeten we ook met het thuisfront overleggen. En dan zien we wel of we daar nog geld en energie in willen stoppen."

Meer over Mark lees je op zijn expeditieweblog en zie je vanavond in onze uitzending, om 22.30 uur op Ned.3.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl