NOS NieuwsAangepast

Dani Alves' antwoord op racisme

Dani Alves heeft gisteren tijdens de wedstrijd tegen Villareal laten zien dat hij vér boven racistisch bedoelde acties staat. Toen de Barcelona-verdediger op het punt stond een corner te nemen, gooiden de supporters van de tegenpartij een banaan naar hem. Alves -die in het verleden vaker gediscrimineerd werd- pakte de banaan, nam een hap en nam de hoekschop.

.

Apengeluiden

Na de wedstrijd zei Alves dat humor de beste manier is om racisme tegen te gaan. "We hebben hier al heel lang mee te maken in Spanje, je moet het met een korreltje zout nemen. We gaan dit niet gauw veranderen. Als je er geen punt van maakt, hebben racisten er ook niets aan."

Vorig jaar gaf Alves al aan dat hij overal waar hij in Spanje komt, mikpunt is van racisme. In een wedstrijd tegen Real Madrid in 2013 maakten supporters van de Madrilenen apengeluiden naar de verdediger van Barcelona.

Tegen persbureau AP zei Alves toen: "Ik moet dit, overal waar ik kom, meemaken. Het is een schande. Fans mogen je of niet, en er kunnen verhitte momenten in wedstrijden zitten, maar steun gewoon je team en laat het daarbij. Ik speel hier nu tien jaar en word al sinds het eerste jaar gediscrimineerd. Ik heb het doorstaan in Sevilla, maar als er niets aan wordt gedaan, blijft het gebeuren."

Neymar

Alsof Alves' reactie nog niet genoeg was, deed Barcelona-aanvaller Neymar er nog een schepje bovenop. Hij zette een foto op Instagram waarop hij, samen met zijn zoontje, een banaan eet. Zoontje David Lucca heeft een gigantische knuffelbanaan vast. Neymar: "We are all monkeys." Bijna 400.000 mensen hebben de foto geliked.

Sportieve revanche

Overigens won Barcelona de wedstrijd tegen Villareal. De ploeg stond met 2-0 achter, maar wist de wedstrijd uiteindelijk nog te winnen met 3-2, door onder meer twee eigen doelpunten van Villareal. Twee keer kwam de pass waar een eigen doelpunt uit gemaakt werd van de voet van Dani Alves.

.

Nederland

Ook de Nederlandse voetbaltribunes zijn niet vrij van racisten. Supporters van FC Den Bosch maakten oerwoudgeluiden op de tribunes als AZ-speler Jody Altidore aan de bal kwam. De voetbalclub gaf aan zich dood te schamen voor de eigen supporters. Overigens wilde Altidore ook geen gehoor geven aan de discriminerende uitlatlingen van de fans. Het was de scheidsrechter die de wedstrijd tijdelijk staakte.

.

Door: Jurjen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl