NOS NieuwsAangepast

Studenten betalen weer meer voor kamer

Verhuizende student in Utrecht - ANP

Pech voor veel studenten, want de huurprijzen van studentenkamers zijn het afgelopen jaar weer gestegen. In 2012 betaalden studenten gemiddeld 415 euro voor een kamer. Vorig jaar was dat 420 euro, meldt Kamernet.

Vooral studenten in Utrecht en Maastricht moeten meer betalen. Wie in Groningen, Rotterdam of Eindhoven woont, heeft meer geluk: daar daalde de gemiddelde huurprijs een beetje.

Create Infographics

Tekort

Amsterdam blijft de duurste stad om als student te wonen, de huurprijs is daar gemiddeld 538 euro. De stad heeft een tekort aan studentenkamers en ook Utrecht zit met dat probleem. Daar is de kamerprijs afgelopen jaar met 4,6 procent (zo'n 21 euro) het meest gestegen.

Een studentenflat op De Uithof in Utrecht - ANP

In Rotterdam krijgen studenten het meest waar voor hun geld volgens Kamernet. Daar betaal je in vergelijking met andere grote studentensteden het minst per vierkante meter.

Studentenvakbond LSVb maakt zich zorgen over de gestegen kamerprijzen. Helemaal nu er gesproken wordt over het afschaffen van de basisbeurs: "Uitwonende studenten ontvangen een basisbeurs van 279 euro per maand. Dit is bij lange na niet meer genoeg om je huur te betalen", zegt voorzitter Jorien Janssen tegen ANP. Ze is bang dat op kamers gaan straks helemaal onbetaalbaar wordt.

Benieuwd naar alle prijzen en het onderzoek? Klik dan hier.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl