NOS NieuwsAangepast

Internetgrondwet: een nieuw tijdperk

ANP

Wie kijkt er mee bij jouw op je pc? En wat gebeurt er met de data die jij verstuurt via het internet? Dankzij Edward Snowden denken we daar nu een stuk beter over na. In Brazilië gaan ze zelfs een stap verder, daar is de eerste 'internetgrondwet' ter wereld een feit.

De wet moet het vrije gebruik van internet garanderen. Het verzamelen en opslaan van metadata wordt aan banden gelegd, vrijheid van meningsuiting wordt beschermd en netneutraliteit wordt afgedwongen. Netneutraliteit voorkomt dat providers hogere kosten mogen rekenen voor activiteiten die extra bandbreedte kosten, zoals het streamen van series of het downloaden van muziek.

AFP

De wet wordt omarmd door internetexperts, zoals de wetenschapper die het World Wide Web ontwikkelde. "De wet reflecteert het internet zoals het bedoeld is, een open en neutraal platform, een plek voor samenwerken en innovatie" zegt Tim Berners-Lee.

"De wet markeert een nieuw tijdperk, waarin de rechten van internetgebruikers zijn beschermd."

Tim Berners-Lee

.

Onder druk van bedrijven is de wet iets aangepast. Zij vinden dat de wet hen onnodig op kosten jaagt. De eis dat data van Braziliaanse internetgebruikers alleen op Braziliaanse servers mocht staan, was te gortig. In plaats daarvan valt Braziliaanse data in het buitenland nu onder de Braziliaanse wet. Ook zijn bedrijven niet verantwoordelijk voor berichten die op hun websites worden geplaatst, maar moeten ze die wel verwijderen als de rechter dat zegt.

AFP

De 'Marco Civil da Internet' is vandaag ondertekend door president Dilma Rousseff. Zij was verbolgen over de afluisterpraktijken van de NSA. Rousseff werd, net als andere wereldleiders, met naam en toenaam genoemd in de stukken die Edward Snowden vorig jaar naar buiten bracht. Sindsdien maakt ze zich sterk voor internetprivacy. De Verenigde Staten zijn volgens Rousseff veel te machtig op het internet. Vandaag begint in Sao Paolo een internationale conferentie over internetgebruik.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl