NOS NieuwsAangepast

Gelukkig van de zon? Niet dus

Flickr / CC BY-NC 2.0 / Yaniv

Pech voor iedereen die het druilerige Nederland achter zich wil laten om het ultieme geluk te zoeken in een zonnig land: van de zon word je niet gelukkig. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Leicester, Engeland.

De onderzoekers vroegen 329 migranten die zijn verhuisd naar Spanje, Portugal, Griekenland en Cyprus, hoe gelukkig ze waren op een schaal van 1 tot 10. De gelukzoekers kwamen oorspronkelijk uit België, Zwitserland, Duitsland, Nederland, Frankrijk en Engeland.

Hun resultaten zijn vergelijken met die van 56.000 thuisblijvers in het noorden.

Flickr / CC BY-NC-SA 2.0 / Robert Mehlan

Minder gelukkig

De migranten scoorden gemiddeld een 7.3. Niet onaardig, maar de thuisblijvers zitten op een 7.5. "Mensen die verhuizen naar zuid-Europa, zijn minder gelukkig dan de thuisblijvers in noord-Europa", concludeert onderzoeker David Bartram.

Flickr / CC BY-NC 2.0 / Sallie

Gemiddeld gezien hadden de migranten een hoger salaris dan anderen in het nieuwe thuisland. Volgens andere onderzoeken levert dat een hogere sociale status op, en dus meer geluk. Maar volgens Bartram zijn er meer negatieve gevolgen dan positieve: "Sociale banden en het gevoel ergens bij te horen, zijn heel belangrijk voor iemands geluk. Migratie verstoort dat gevoel."

Thuisblijven dus, want je koffers pakken helpt niet.

Door: Maarten

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl